Rechtbank laat Orionverdachte vrij

De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren besloten het voorarrest van één van de acht de verdachten van cocaïnesmokkel met een Orion-patrouillevliegtuig, juli vorig jaar, op te heffen. Het gaat om de 25-jarige F.A., een voormalig sergeant der mariniers van de Antilliaanse militie. Volgens de rechtbank bestonden er ,,geen bezwaren of gronden'' tegen diens vrijlating.

Officier van justitie F. Teeven had eerder zeven jaar gevangenisstraf tegen de man geëist wegens grootschalige cocaïnesmokkel en deelneming aan een criminele organisatie. Volgens Teeven was het duidelijk dat A. geholpen heeft bij het overladen van 125 kilo cocaïne in de auto van hoofverdachte Rob L., nadat de verdovende middelen in Nederland waren aangekomen. Verder zou A. op de hoogte zijn geweest van de voorbereiding van het transport.

Volgens P. Souren, de raadsman van A., heeft de rechtbank besloten het voorarrest op te heffen omdat zij tot de conclusie gekomen is dat zijn cliënt niets met de zaak te maken heeft. ,,De cocaïne is vervoerd in vier plunjebalen en in een camouflagetas. Volgens het openbaar ministerie was die camouflagetas van A. Maar de camouflagetas van A. is later teruggevonden, nadat de tas met cocaïne samen met plunjebalen is vernietigd.''

Persofficier J. Steenbrink ontkent echter dat de rechtbank een voorschot heeft genomen op haar uitspraak. ,,De rechtbank heeft alleen beslist over de voorlopige hechtenis, niet over de zaak.''

Donderdag wordt het proces tegen de mariniers verdacht van cocaïnesmokkel hervat. Er werden straffen van twaalf maanden tot twaalf jaar geëist tegen de zeven andere verdachten, onder wie vijf mariniers. Uitspraak: 4 maart.