Radio terwijl u surft

Homepage-bezitters kunnen sinds afgelopen maandag de bezoekers van hun site verrassen met muziek afkomstig van de VPRO-radio. Deze omroep biedt onder de naam Desktopradio vijf kanalen aan – popmuziek, klassieke muziek, alternatieve muziek, culturele programma's en praatprogramma's. Elk kanaal bevat een door de omroep gemaakte keuze uit de VPRO-radioprogramma's van de afgelopen week. De homepage-eigenaar kan kiezen welke van de vijf het beste bij zijn site en bezoekers past. De surfer komt door het aanklikken van een Desktopradio-knop op de site willekeurig binnen op een kanaal, maar wel steeds aan het begin van een programma of programma-onderdeel.

,,Desktopradio is bedoeld als achtergrondmuziek waarnaar bezoekers kunnen luisteren zonder een site te verlaten,'' vertelt Fred Hermsen, netmanager van Desktopradio. Hoeveel mensen sinds maandag naar de kanalen hebben geluisterd, weet hij nog niet. ,,Er zijn wel flink veel reacties per email binnengekomen.''

Maar Desktopradio is volgens Hermsen meer dan een leuke service voor Internetgebruikers. ,,We willen geen middel onbenut laten om onze programma's een bredere verspreiding te geven. Specialistische programma's worden op de radio steeds meer in de marges geduwd.'' Veel programma's die de VPRO maakt passen niet in de verplichte zenderprofielen die op de publieke radio gelden. Zo mag Stompin', een programma met muziek van voor 1970, op Radio 3 niet meer worden uitgezonden.

Op het Web mogen omroepen wel uitzenden wat ze willen. Goedkoop is het echter niet. Het maken van een uitzending is arbeidsintensief en de VPRO is veel geld kwijt aan computers en softwarelicenties. ,,De verhouding inspanning-luisteraar is uit balans. We denken wel eens dat we eigenlijk gewoon bandjes moeten opsturen. Dat is goedkoper'', zegt Hermsen ironisch. Toch is hij ervan overtuigd dat de investeringen de moeite waard zijn. ,,In de verre toekomst zullen we blij zijn dat we het zo hebben gedaan.''

Wie op zijn homepage een Desktopradio-knop wil plaatsen, kan op de VPRO-site kiezen uit verschillende vormgevingsstijlen en formaten. Ook de HTML-code die ervoor zorgt dat de surfer met de computer van de VPRO wordt verbonden, kan van de site van deze omroep worden gekopieerd.

(www.vpro.nl/desktopradio)

    • Marie-José Klaver