`Onfatsoen' Kamerleden schokt premier Kok

Premier Kok is onaangenaam getroffen door ,,het onfatsoen'' van de Tweede-Kamerleden die uit de school hebben geklapt over hun gesprekken met koningin Beatrix.

De waarde van zulke gesprekken valt of staat met het besloten karakter ervan, aldus Kok na de wekelijkse ministerraad. Een deel van die gesprekken lekte afgelopen woensdag uit. Zo zou de koningin zich bezorgd hebben getoond over de groeiende onveiligheid in de samenleving en over de leegstaande gevangeniscellen. Ze zou zich hebben beklaagd over het feit dat haar zoons niet meer veilig kunnen uitgaan in Amsterdam, maar dat ze daarvoor moeten uitwijken naar Brussel of Londen.

Ook zou ze zich negatief hebben uitgelaten over het referendum over de benoeming van een nieuwe burgemeester. Een getergde Kok liet weten ,,het onfatsoen'' niet te willen ,,premiëren door op de inhoud van de gesprekken in te gaan''. Toen hem werd gevraagd of dat onfatsoen ook de journalist betrof die het verslag van het gesprek had gemaakt, zei Kok `ja'.

De minister-president maakte duidelijk dat als Tweede-Kamerleden niet de garantie geven dat ze geen mededelingen zullen doen over gesprekken met de vorstin, die gesprekken niet langer zullen plaatsvinden. Hij wil niet dat onfatsoen, onwetendheid, ijdelheid of welke motieven dan ook dit soort gesprekken onmogelijk maken. De minister-president zei de kwestie volgende week met koningin Beatrix te zullen bespreken als die terug is van haar wintersportvakantie.

De premier vindt dat de voorzitter van de Tweede Kamer, Van Niewenhoven, ,,adequaat'' gereageerd heeft. Zij heeft een aantal Kamerleden geschreven dat zij worden geacht de inhoud van de gesprekken met de koningin vertrouwelijk te houden. Eerder hebben de leiders van de VVD en het CDA, Dijkstal en De Hoop Scheffer, woedend op het uitlekken gereageerd.