Noorwegen bereid tot lagere olieproductie

Noorwegen is bereid tot overleg over nieuwe beperkingen van de olieproductie om de prijs voor ruwe olie tot een redelijk niveau op te krikken. Dat heeft de Noorse minister van Petroleum en Energie, Marit Arnstadt, gezegd in een vraagggesprek met het vakblad Middle East Economic Survey. Als voorwaarde voor een Noorse bijdrage stelt Arnstadt dat de andere producenten bereid moeten zijn tot deelname aan de productievermindering en tot naleving van de afspraken. Noorwegen is na Saoedi-Arabië de tweede olie-exporteur ter wereld, met circa 3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. Vorig jaar leverden de Noren al een bijdrage van 100.000 vaten per dag aan de productievermindering die door tien van de elf Opec-landen (Irak doet niet mee) en een aantal niet-Opeclanden werd overeengekomen. In de praktijk is echter gebleken dat enkele Opec-landen zich niet houden aan de afspraken. (Redactie Economie)