Munt Ecuador valt

Ecuador heeft besloten de koers van zijn munteenheid, de sucre, vrij te laten. Dit heeft de Ecuadoraanse centrale bank vrijdag bevestigd. De sucre stond sinds begin dit jaar onder druk, nadat Brazilië de koppeling van de real aan de Amerikaanse dollar op moest geven. De Ecuadoraanse centrale bank moest bijna een kwart miljard dollar aan reserves aanwenden om de koppeling tegenover de dollar te handhaven, en schroefde de rente zeer hoog op om de koers te steunen.

De marktreactie op het besluit de sucre vrij te laten viel gisteren mee, te meer omdat het belangrijkste rentetarief werd verlaagd van 127 tot 86 procent. De munt zakte kort na het het loslaten van de bandbreedte tot 8000 sucre per dollar, maar herstelde daarna tot een slotkoers van 7550. Dit komt neer op een depreciatie van ruim 3 procent. Donderdag noteerde de sucre nog op 7310 per dollar.

Economisch gaat het Ecuador, waar twee derde van de 12 miljoen inwoners onder de armoedegrens leeft, niet voor de wind. Vorig jaar groeide de economie 0,8 procent en bedroeg de inflatie ruim 43 procent. Quito is nu in gesprek met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over kredietverlening.