`Misschien dat hun meisjes vreemd gaan'

FC Twente stond jarenlang synoniem voor rust en degelijkheid. Des te opvallender zijn de recente wanprestaties en de problemen tussen spelers, bestuurders en supporters. Over een club met hooggespannen verwachtingen.

Als een veldheer schreeuwt Hans Meyer zijn aangeslagen troepen naar de frontlinie. Staande voor de eretribune van het Arke-stadion aanschouwt de coach van FC Twente een pittige ochtendpartij. Nadat assistent-trainer Fred Rutten een sliding ziet mislukken, stort midvoor Johnny Bosman kermend van de pijn ter aarde en slaakt hoofdtrainer Meyer een wanhoopskreet. ,,Ach, nein'', galmt hij met zijn Duitse tongval door het vrijwel lege stadion. Even later ziet hij zijn spits langzaam overeind krabbelen. ,,Gut so Johnny'', roept Meyer van grote afstand.

FC Twente beschikt over vijftien spelers die in aanmerking komen voor het basiselftal. De krappe selectie baart Meyer zorgen. Hij koestert zijn vedetten Jan van Halst en Niels Oude Kamphuis, die openlijk hebben gesolliciteerd naar een andere, rijkere werkgever. Meyer kan de minder gemotiveerde spelers niet extra prikkelen door hen op de reservebank te laten plaatsnemen. Alleen Theo ten Caat is naar het tweede elftal verbannen. Maar hij kon de laatste maanden al niet meer rekenen op een basisplaats. ,,Heel spijtig, want Theo is een bijzondere man'', zegt Meyer over de verdienstelijke kunstschilder Ten Caat.

De trainer weet niet waarom zijn elftal na de winterstop zwak presteert. Het trainingskamp in Kroatië zou slecht zijn bevallen. Meyer haalt zijn schouders op. ,,Van slecht weer en een slecht veld ga je niet slechter voetballen. Misschien ligt de oorzaak wel in de privésfeer. Misschien gaan hun meisjes vreemd. Om daar achter te komen, moet ik vijf rechercheurs aanstellen. Ik ken deze jongens al meer dan drie jaar, maar de meesten blijven vreemden. Vooral in moeilijke tijden heeft een trainer een eenzaam beroep. De nachten zijn momenteel heel kort. Ik voel de druk. Want ik ben geen ijsvogel.''

Gezien de wanprestaties tegen Fortuna Sittard (2-5) en AZ (0-3) heeft Meyer weinig gelegenheid om te experimenten. En de komende tegenstanders vereisen een volwaardige bezetting. Morgen komt Ajax op bezoek, komende donderdag wacht een uitwedstrijd tegen PSV. ,,Met een beetje pech zijn we volgende week uitgevoetbald'', verwijst aanvoerder Van Halst naar de uitschakeling in het bekertoernooi en de achtste plaats in de competitie.

Vraag Van Halst naar de eventuele negatieve invloed van de trainer en hij fronst de blonde wenkbrauwen onder de kale schedel. ,,Die man heeft zoveel power en zoveel strijdbaarheid, ongelooflijk gewoon!''. Van Halst, in het bezit van een Atheneum-diploma, vertelt over zijn bijzondere band met Meyer, die in de voormalige DDR als historicus stond ingeschreven. ,,We praten veel over de Tweede Wereldoorlog en over de oorzaak van de Holocaust. Machtig interessant!'' Meyer vertelt een paar uur eerder over zijn passie voor Harry Mulisch. ,,Door zijn boeken te lezen, hoop ik de Nederlanders beter te leren doorgronden. Jullie zijn een eigenaardig volk. Allemaal op de fiets, heel relaxed. Locker. Maar waarom moeten de Nederlanders zoveel discussiëren? Waarom maken de spelers en de bestuurders ruzie via de pers? Iedereen denkt overal verstand van te hebben.''

De woorden van Meyer hebben ook betrekking op de uitlatingen van Van Halst in het tijdschrift Twente Visie. Hoewel het magazine voor ondernemers pas volgende week van de persen rolt, ligt de strekking van het verhaal deze week op straat. Van Halst heeft kritiek op het onprofessionele bestuurbeleid. Met name de scouting buiten de eigen regio zou te wensen over laten. FC Twente zou daardoor de gewenste aansluiting met de subtop definitief mislopen. Bovendien zou Van Halst zelf graag naar een topclub verhuizen. ,,Natuurlijk wil ik dat. Elk mens heeft toch zijn ambitie'', herhaalt hij zijn eerder gedane uitspraken.

Van Halst is intussen op het matje geroepen door voorzitter Cees Anker, onder het mom: niet babbelen, maar presteren. ,,Mijn woorden zijn uit hun verband gerukt. Ik ben de laatste die deze club wil zwart maken'', zegt Van Halst in een militaire barak op vliegveld Twente, waar het eerste elftal meestal traint. Van Halst toont begrip voor de vinnige reactie van Anker. ,,Het is lullig voor die man, want hij is zo'n vent (steekt zijn duim omhoog) en hij heeft veel voor de club betekend.''

Onder leiding van Anker is FC Twente vorig jaar verhuisd van het Diekman-stadion naar het Arke-stadion. De gemiddelde toeschouwersaantallen zijn gestegen van achtduizend naar twaalfduizend. De begroting werd opgeschroefd van vijf naar zestien miljoen gulden. Het bestuur voert momenteel overleg met hoofdsponsor Amicon. Mocht deze zorgverzekeraar het gewenste bedrag van drie miljoen gulden (momenteel anderhalf miljoen) niet op tafel leggen, dan schermt Anker met een lucratief alternatief. ,,Volgende maand hebben we meer duidelijkheid.''

Volgens Anker heeft FC Twente tijdens zijn vijfjarig voorzitterschap ,,een metamorfose ondergaan''. De spelerssalarissen zijn verdubbeld. Het straatbeeld in Enschede wordt niet langer bepaald door kinderen in Ajax-shirts. FC Twente heeft de grauwsluier van zich afgeschud. Anker: ,,Het publiek staat op de banken. De beleving is zelfs zó groot, dat de verwachtingen niet meer stroken met de mogelijkheden. En dan krijg je helaas een stel heethoofden die na een miserabele wedstrijd verhaal gaan halen.''

Na de verrassende bekernederlaag tegen Fortuna van vorige week dinsdag bestormden ongeveer 25 fanatieke supporters de businessclub van FC Twente. Er vielen net geen rake klappen. Zeven supporters konden worden aangehouden en kregen meteen een stadionverbod.

Anker erkent dat FC Twente over een krappe spelersgroep beschikt. ,,Puur een geldkwestie. In het algemeen hebben de prestaties op het veld verband met de lengte van de financiële polsstok.'' Maar Anker weigert de kleine selectie als oorzaak van de nederlagen tegen Fortuna en AZ te noemen. ,,We speelden beide keren met de sterkste opstelling, dus daar kan het niet aan liggen. Sommige spelers zoeken uitvluchten om de wanprestaties te verdoezelen. Laat ze eerst bij zichzelf te rade gaan.''

Afgelopen dinsdag meldde Anker aan zijn collega-bestuursleden dat hij komende zomer afscheid neemt van FC Twente. Als algemeen-directeur van het vervoersbedrijf VSN heeft hij naar eigen zeggen te weinig vrije tijd om een profclub te leiden. Ook directeur Hans van Hulten stapt op en vertrekt naar het bedrijfsleven. In de Twentse wandelgangen wordt de timing van vooral Ankers besluit hoogst ongelukkig genoemd. Juist nu het slecht gaat, gooit hij de handdoek in de ring. Anker weet beter. ,,Mijn besluit is meteen na de Kerst genomen. Een nieuwe voorzitter heeft nieuwe ambities. Ik wil voorkomen dat het besturen van FC Twente een routine-aangelegenheid wordt.''

    • Jaap Bloembergen