Maersk troeft P&O Nedlloyd af

De Deense containerrederij Maersk heeft Safmarine Container Lines uit Zuid-Afrika overgenomen. De rederij betaalt 240 miljoen dollar (470 miljoen gulden) voor Safmarine. Het inlijven van Safmarine door Maersk is een lelijke streep door de rekening van de Brits-Nederlandse rederij P&O Nedlloyd, dat eveneens belangstelling had voor Safmarine. P&O Nedlloyd is sterk vertegenwoordigd op de noord-zuidroutes waar Safmarine op vaart, maar krijgt nu van Maersk zware concurrentie op die route. Maersk streeft echter ook op andere terreinen naar verdere consolidering van zijn containeractiviteiten. Zo zou Maersk met de Amerikaanse rederij SeaLand, waarmee de Denen al een strategische alliantie hebben, tot een gezamenlijke exploitatie willen komen van terminals. Maersk heeft onder meer al een eigen terminal op de Maasvlakte in Rotterdam.

(Redactie Economie)