Madrid en Londen gaan praten over Gibraltar

Spanje en Groot-Brittannië gaan hun lopende conflict over Gibraltar uitpraten. Die afspraak maakten gisteren de beide ministers van Buitenlandse Zaken, Abel Matutes en Robin Cook, tijdens een telefonisch onderhoud.

Het is de bedoeling, zo zei een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat beide landen ,,de spanningen verlagen'' voordat de twee ministers elkaar op 21 februari treffen.

Madrid heeft de restricties aan de grens tussen Spanje en Gibraltar verscherpt naar aanleiding van de aanhouding van een visser die de territoriale wateren van Gibraltar schond, vorige maand. Spanje dreigt in Gibraltar afgegeven rijbewijzen niet langer te erkennen en vliegtuigen die op Gibralter vliegen of er vandaag vertrekken, geen toestemming te geven het Spaanse luchtruim te gebruiken. Het eist dat de aanklacht tegen de visser wordt ingetrokken en dat de in beslag genomen netten worden teruggegeven. Cook en Matutes hebben afgesproken alle acties die de spanningen kunnen opdrijven, achterwege te laten tot ze elkaar hebben gesproken.

Toch handhaaft Spanje de verscherpte grenscontrole, tot ongenoegen van de Britse regering, die ze ,,onaanvaardbaar'' heeft genoemd. In Spanje wordt gezegd dat de grenscontroles nodig zijn omdat Gibraltar ,,een paratsieteneconomie'' heeft die drijft op smokkel en het witwassen van zwart geld. Spanje beschuldigt de Britten verder van het niet-nakomen van een mondeling overeengekomen akkoord dat Spaanse vissers zou toestaan in de wateren van Gibraltar te vissen.

Spanje heeft Groot-Brittannië vorig jaar voorgesteld de soevereiniteit over het betwiste Gibraltar te delen, maar dat voorstel is door Gibraltar zelf afgewezen, reden voor Londen om het eveneens van de hand te wijzen. (Reuters)