JORIS TEEPE

`Learned many lessons since leaving the comforts of Amsterdam for the New York rat race' schrijft een Amerikaanse journalist op het inlegvel van Seven Days a Week, de nieuwe cd van Joris Teepe.

Wat deze Nederlandse bassist in elk geval leerde sinds hij zich zeven jaar geleden in Amerika vestigde is dat je in `het mekka van de jazz' elke dag moet spelen om als musicus te overleven en dat een jazzplaat daar alleen verkoopt als er Amerikanen op meedoen. Dat Teepe het in dit opzicht degelijk aanpakt, met trompettist Michael Brecker, rietblazer Chris Potter en pianist Kevin Hayes, is even duidelijk als het feit dat de muziek voldoet aan zijn eerste criterium: `it has to swing, whether you're playing in the tradition or more freely'. Teepe prefereert het eerste, zo blijkt uit bijna al zijn composities. Misschien omdat de `rat race' iets teveel aan hem knaagt laat Teepe zich met het kwartet van saxofonist Allen Mezquida van 16 t/m 21 februari verwennen in de Benelux, te beginnen in Dizzy in Rotterdam.

Joris Teepe: Seven Days a Week (VIA Jazz 9920632).

    • Frans van Leeuwen