Handelshuis stuwt prijs kobalt omhoog

Het Britse handelshuis MRG Cobalt Sales heeft zoveel kobalt opgekocht dat de prijs van het metaal sinds begin dit jaar door krapte bijna is verdrievoudigd. MRG heeft naar schatting 30 procent van de wereldvoorraad in bezit, zo meldde de Financial Times gisteren. Volgens de Britse zakenkrant is MRG midden vorig jaar begonnen met agressieve aankopen toen de prijs scherp daalde. Het tien jaar geleden opgerichte handelshuis heeft marketingovereenkomsten gesloten met de staatsmijnbouwbedrijven in Congo en Zambia, twee van de grootste producerende landen. De prijs van kobalt is de afgelopen weken omhoog geschoten van 7 dollar per pound tot 18 dollar. Begin vorig jaar werd 26 dollar betaald en twee jaar eerder 34 dollar. Kobalt wordt toegepast in onder meer superlegeringen voor turbines, in batterijen en banden, en voor blauwkleuring van glas. (ANP)