Goddelijk golf?

De Amerikaanse golfer David Duval won onlangs een toernooi met een laatste ronde 59, 13 slagen onder het baangemiddelde. Wordt golf te makkelijk?

Robert-Jan Derksen, golfprofessional, speelt op de Europese Tour: ,,59 is onvoorstelbaar goed. Toch zie ik spelers als Tiger Woods en Ernie Els er ook toe in staat. Je moet een mentale barrière doorbreken, 60 is een magische grens. Ik roep altijd dat ik stop met golf als ik ooit 59 maak. Kan ik makkelijk zeggen, want voorlopig lukt dat me niet. Ik heb weinig uitschieters in mijn scores. Mijn laagste rondje is een 65 tijdens een toernooi in Denemarken. Meestal maak ik rond de 70. Ik speel zonder veel risico's, attaqueer niet iedere vlag. De gemiddelde scores worden lager omdat de spelers meer en beter oefenen, niet omdat het materiaal beter is. Er wordt wel verder geslagen, maar een verbod op bepaalde ballen of clubs zou ik onzin vinden. Toeschouwers willen spectakel met veel birdies en eagles.''

Robbie van Erven Dorens, organisator Dutch Open: ,,Fantastisch, 59, maar ik kijk er niet van op. Zet de huidige topspelers op een niet al te lange baan onder ideale omstandigheden en het regent birdies. Sommige toernooien worden tegenwoordig gewonnen met totaalscores van 25 onder par. Een rondje 56? Waarom niet. Een hole-in-one erbij, een paar lange putts die vallen, alles is mogelijk. Ik heb 65 gemaakt op de Hilversumsche en op De Pan. Lang geleden.''

Joyce Heyster, Nationaal Strokeplaykampioene: ,,Prachtig hoor die 59, maar veel banen zijn gewoon te kort voor die kerels. Ik heb hier de statistieken van Duvals ronde. Hij heeft als langste stok naar de green een ijzer-4 geslagen. Ze slaan zo ver, iedere par-5 is voor dat soort spelers een zekere birdie. Waarom zouden vrouwen geen 59 kunnen maken? Vrouwen slaan minder ver maar wel rechter. De eerste 59 van een vrouw komt zeker en lagere scores ook. Denk 54! Dat motto wordt Zweedse talenten ingeprent. Als je op iedere hole een keer birdie hebt gemaakt, staat niets in de weg om in één ronde al die achttien holes birdie te maken.''

Lout Mangelaar Meertens, lid Rules of Golf Committee R&A of St Andrews: ,,De R&A en de USGA, de regelgevende instanties, zinnen al enige tijd op maatregelen om verder slaan tegen te gaan. Op veel oude banen komen bunkers en andere hindernissen nauwelijks nog voor, er wordt vrolijk overheen geslagen. Golfstokken die in het verleden zijn goedgekeurd worden niet met terugwerkende kracht verboden, dat kan ik me niet voorstellen. De grote merken dreigen nu al voortdurend met miljoenenverslindende rechtzaken. Maar binnen de R&A en de USGA is men het erover eens dat paal en perk gesteld moet worden aan de ontwikkeling van golfequipment.''

Ely Callaway, uitvinder Big Bertha driver, de meest verkochte golfclub ter wereld: ,,Wij stappen direct naar de rechter als er een verbod op onze clubs komt. Omdat die paar honderd professionals naar de zin van de R&A en de USGA te ver slaan, kun je al die miljoenen amateurs niet duperen. Voor hen blijft golf een lastig spel waarbij ze alle hulp kunnen gebruiken. Het zou een schande zijn om amateurgolfers het plezier te ontnemen.''

Hein de Kort, amateurgolfer met handicap 11: ,,59 zeg je. Dat kan toch niet. Was het een apenbaantje waar die Duval op speelde? Gewoon een par-72? Dan maakt hij 13 onder par! Dat is goddelijk golf. Wat moet dat heerlijk zijn als je zo kunt spelen. Amateurs spelen een heel ander spel. Mijn beste score is 82 op Belles Dunes, in Frankrijk. Dit jaar ga ik voor het eerst onder de 80. Dat is mijn doel.''

Jan Dorrestein, speelt op Europese Senior (50+) Tour: ,,Goed geputt, dat is het eerste wat ik dacht toen ik van die 59 hoorde. Laag scoren betekent goed putten. Ik heb in de jaren '70 een keer 62 gemaakt toen ik het Keniaans Open won, maar dat was op een par-69 baan. 56 zie ik zeker gebeuren. Morgen of over tien jaar, dat valt gelukkig niet te voorspellen.''

    • Gerard Louter