Even weg

Wie zijn gezicht niet kent, weet niet wat Nederland bezighoudt. Maandag verscheen iets na achten de boodschap op het scherm dat de oudere man in beeld meneer Harmsen was, wiens rol door omstandigheden tijdelijk door een ander was overgenomen.

Al negen jaar lang is het gezicht van Wik Jongsma (55) dat van meneer Harmsen in Goede Tijden, Slechte Tijden. In het begin was het een soort boze buurman, een stoorzender, zegt Jongsma. ,,Nu is het een behoudende, misschien wel reactionaire man met lange tenen en een klein hartje, die het goed bedoelt.'' Als oom van de inwonende nichtjes Jessica (Katja Schuurman) en Hedwig (Georgina Verbaan) en als conciërge van de plaatselijke school speelt hij een centrale rol.

Deze week heeft hij een paar keer gekeken. ,,Het is krankzinnig om jezelf te zien. Absurd. En god wat jammer dat ik het niet zelf ben. Hans Beijer heeft mijn rol sober overgenomen. Het is een onmogelijke opgaaf om in zo'n gat te springen. Mijn petje af. Zelf zou ik het niet durven, daarvoor is mijn onzekerheid en faalangst te groot.''

De opnamen van Goeie Tijden vinden een week of vijf voor uitzending plaats. Begin januari werd Jongsma behandeld voor prostaatkanker. Werken was even onmogelijk en van de ene dag op de andere moest hij zich ziek melden bij het continubedrijf van Joop van den Ende. Twee weken later kon Jongsma weer aan de slag in de soapfabriek. Vanaf 22 februari zal Harmsen weer zijn vertrouwde gezicht hebben. In het script wordt rekening gehouden met zijn ziekte. ,,Fantastisch dat ze dat doen.''

De best bekeken fictie van de Nederlandse televisie raakte vorig jaar in de problemen. Het kijkersaantal zakte bedenkelijk onder de gebruikelijke twee miljoen. In september lijfde Joop van den Ende het scriptbedrijf Doctor Proctor in, en kreeg zo meer zeggenschap over de serie. ,,Joop is een charismatisch man. Hij heeft er tijd in gestoken en Goeie Tijden is net een olietanker, maar het is hem gelukt de koers te verleggen. Het is een keiharde zakenman, maar met een hart voor theater en voor wat hij maakt. Hij is kritisch en begeesterend. Dat is zo fantastisch. Hij is zo betrokken en begaan. Dat maak je niet vaak mee.''

Van den Ende trommelde eind vorig jaar de acteurs bij elkaar en onderhield hen over `de negen verschijnselen van het sterrendom' waar het afgelopen mee moest zijn. ,,Op een zeer inspirerende manier wees hij op ons eigen belang. Zoals alleen Joop dat kan. GTST moest op de eerste plaats komen. En al is het maar een soap, het kan altijd beter.''

De verbetering is volgens Jongsma merkbaar in verhaallijnen als die rond de stalker van dokter Mathilde Carillo (Diana Sno) - met een soms thrillerachtige spanning - die nu een vervolg lijkt te krijgen in haar donderdag onthulde zwangerschap. Ook de dood van Arthur (Jimmy Geduld) en diens ruilhart voor de terminale Jessica, zijn sterke lijnen die het publiek terugbrengen, zo blijkt. ,,Maandag hadden we een kijkdichtheid van 15,6, woensdag was het 15,3. We zitten weer op het oude niveau van boven de twee miljoen.''

    • Dirk Limburg