een horoscoop

Stel, u zegt uw baan op om een wereldreis te maken. Is dat een verstandig besluit? Of u bent klaar voor de liefde van uw leven, maar waar vindt u die speld in de hooiberg? Voor diegenen aan wie dergelijke levensvragen zich keer op keer opdringen, biedt de astroloog uitkomst. Eén blik hemelwaarts op een heldere avond en hij ziet wat er in de sterren geschreven staat.

Helaas werkt het niet helemaal zo eenvoudig. De tijd van de glazen bol en een dikke waarzegster die haar gouden kettingen laat rinkelen onder de walm van wierook, is voorbij. Zelfs een blik in de toekomst is niets waard zonder diploma en lidmaatschap van een kritische beroepsvereniging. Astrologen kortom, zijn net gewone mensen geworden.

De Astrologische Vakvereniging Nederland telt circa 180 leden en kent strenge toelatingseisen. Astrologen moeten opgeleid zijn aan een door de vereniging erkend instituut, gediplomeerd zijn en de beroepscode erkennen. Die vermeldt onder meer dat leden integer te werk moeten gaan. Concrete voorspellingen (de winnende lottocijfers, het naderen van een gruwelijke dood), zullen de aangesloten astrologen niet doen, want, zo benadrukt woordvoerder Barbara van Oosterzee: een astroloog is geen helderziende.

Wat de cliënt dan wel voor zijn geld krijgt, is een duiding van de mògelijke ontwikkelingen in het leven. Op basis van een geboortehoroscoop, kan de astroloog vaststellen hoe de standen van de verschillende planeten het leven beïnvloeden. De cliënt heeft zelf het heft in handen en moet met de bevindingen van de astroloog in het achterhoofd, zelf beslissingen nemen.

Dus niet: uw ware liefde zit op dit moment in café De Drie Drinkebroers in Stadskanaal achter een kopstootje, maar wel: u stelt u momenteel open voor romantiek, dit zou best een tijd van nieuwe liefde kunnen zijn.

Dit startschot voor zinderende passie kost zo'n 150 tot 350 gulden, afhankelijk van de faam van de astroloog en de tijd die hij steekt in het vaststellen van de geboortehoroscoop en het afsluitende gesprek. Wil een astroloog het goed doen, dan is hij minstens vier uur bezig met het in kaart brengen van de planetenstanden op het moment van de geboorte. Dat gebeurt op basis van geboortedatum, -tijd en -plaats. Wie in Maastricht het levenslicht zag, heeft een andere horoscoop dan een geboren Groninger. Het gesprek zal anderhalf tot twee uur duren. Het tarief is doorgaans een all-in bedrag, al hanteren sommigen een meerprijs als een gesprek uitloopt.

Mensen komen nog maar zelden met concrete vragen naar de astroloog. Veeleer gaat het om begeleiding bij bepaalde besluiten, zoals beroeps- of studiekeuze, of om inzicht te krijgen in relatie- of gezinsproblemen. Van Oosterzee van de vakvereniging stelt het zo: Heeft iemand besloten een zaak te openen, maar twijfelt hij tussen een groentewinkel of slagerij, dan kan de astroloog geen uitsluitsel bieden.

Maar is er twijfel tussen het beroep van rodeoheld of dat van registeraccountant, dan kan een astroloog kijken wat het best bij de persoonlijkheid past. In geval van relatieproblemen kan een astroloog de geboortehoroscopen van de partners vergelijken. Zo kan blijken waar, volgens de sterren, zich knelpunten in twee persoonlijkheden bevinden. Volgens Van Oosterzee gaat het om bewustwording van de kern van een probleem. ,,Mijn man wast zijn voeten niet of ,,Mijn vrouw zeurt me de oren van de kop, kan worden herleid tot het basisgegeven dat beide ongelukkigen wellicht een dominante persoonlijkheid hebben. Een astroloog die beweert te kunnen voorspellen of geliefden de eindstreep halen, is volgens de vakvereniging het kaf tussen het koren. Het koren zal namelijk hoogstens adviseren eens goed naar het eigen gedrag te kijken en de overeenkomsten tussen beiden te benadrukken.

De astroloog wordt steeds meer hulpverlener. Niet voor niets volgen astrologen vaak een training Communicatieve Vaardigheden, waarin ze leren cliënten te wijzen op tekortkomingen, zonder al te hard op de ziel te trappen.

Maar er zijn er die het minder nauw nemen. Ene Ilona Mcgistra in Amsterdam biedt telefonisch en stante pede astrologisch advies, na vermelding van geboortedatum (ongeveer, alleen de maand is ook goed) én creditcardnummer. Kosten: 80 gulden. En 80 cent extra als de beller één en ander op papier thuisbezorgd wil hebben. Rotterdam herbergt ook een heel legertje astrologen die wars zijn van tact. ,,U krijgt kanker, dus tot die tijd is het maar beter te genieten en: ,,Uw man zal bij u weglopen, u bent niet mooi genoeg. Kassa: 50 gulden voor de eerste onheilstijding, 45 voor de tweede. De nazorg van die laatste is tamelijk verstrekkend: hij stelt voor onmiddellijk iets te gaan drinken, want als manlief toch vertrekt, kun je maar beter niet gedesillusioneerd achter de geraniums gaan zitten.

Voor wie er in gelooft en op zoek is naar een astrologisch advies, heeft de vakvereniging een aantal tips: betaal voor een professioneel advies maximaal 400 gulden, vergelijk de tarieven van een aantal astrologen, eis een persoonlijk gesprek achteraf waarin vragen kunnen worden gesteld en vraag of dat op band wordt opgenomen.

Voor de ongelovigen: zelfs met u is rekening gehouden. Lindys gratis Onzin Horoscoop op Internet (www.xxlink.nl/horoscoop/home.htm) meldt: Dit is een horoscoop voor allen die er niet in geloven. De pagina's worden nooit bijgewerkt en de voorspellingen gelden voor alle dagen van het jaar, je leven lang. En dat is wel zo geruststellend: u kunt met een gerust hart op wereldreis vertrekken en de ware liefde, och, die blijft kopstootjes drinken tot hij van zijn barkruk valt. Zo is zijn lot.

Op Internet staan tal van (gratis) sites die na invoering van geboortegegevens een horoscoop geven. Voor meer informatie over astrologie: Astrologische Vakvereniging Nederland tel: (055) 366 87 37

    • Aranka Klomp