E-mail zet partijen intern op hun kop

Door intensief gebruik te maken van e-mail en websites ontstaan nieuwe groepen in politieke partijen die de strijd aanbinden met het zittende partijkader.

Bij D66 vormt e-mail een verbindende factor binnen de groep Opschudding. Uit deze groep komt Lousewies van der Laan voort, die afgelopen weekeinde het lijsttrekkerschap veroverde voor de Europese verkiezingen.

Binnen de Partij van de Arbeid opereert de groep Niet Nix, waar een netwerk is opgebouwd voor enkele duizenden leden die via e-mail en websites intensief met elkaar communiceren. De twee aanvoerders van Niet Nix, Lennart Booij en Erik van Bruggen, maken kans het volgend weekeinde te worden gekozen tot (vice-)voorzitter.

,,Nieuwe communicatiemiddelen kunnen het interne partijleven flink op zijn kop zetten'', zegt dr. G. Voerman van het Documentatiecentrum Politieke Partijen in Groningen. ,,Dat zie je nu in diverse partijen gebeuren.''

Dr. J. van Dijk, onderzoeker bij de vakgroep media en communicatie in Utrecht, toont zich sceptisch over het effect van deze groepen op de langere termijn. ,,Ik vraag me af of die nieuwe actieve leden het geduld kunnen opbrengen om hun partijen stap voor stap te hervormen. Of zitten ze dan alweer bij een ander clubje te e-mailen?''

Bij de orthodox-christelijke Reformatorisch Politieke Federatie (RPF) en het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) bestaat sinds enkele weken een groep leden die menen dat het fusieproces tussen beide partijen veel te tam verloopt. Ook deze groep, Trans-Formatie, komt voort uit intensief e-mailcontact.

Het CDA kent sinds ruim drie jaar de nu 350 leden tellende kritische, vernieuwingsgezinde groep Confrontatie met de Toekomst, die zich binnen de partij tot dusver weinig scherp heeft geprofileerd. Van Internet wordt binnen deze groep vooralsnog op bescheiden schaal gebruikgemaakt.

E-mail: pagina 41

    • Gijsbert van Es