Drie nederlagen maar geen afgang voor Vriesekoop

Zelden analyseerde tafeltennisster Bettine Vriesekoop drie nederlagen zo vrolijk als gisteravond na de eerste dag van de Top-12. De 37-jarige Amsterdamse beschouwt zichzelf nu eenmaal als parttimer, die niet langer pretendeert tot de wereldtop te horen. ,,Desondanks heb ik bewezen dat deze oude dame niet zomaar van de tafel wordt geslagen'', constateerde Vriesekoop, nadat ze had verloren van Krisztina Toth, Tamara Boros en de Chinese Duitse Jing Tian-Zörner. Daarmee is Vriesekoop uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales.

Zonder coach meldde Vriesekoop zich in het Kroatische Split om te benadrukken dat ze haar negentiende Top-12 zonder enige druk wenst af te werken. Desondanks verweet de nummer 10 van Europa zich dat ze de Hongaarse Toth in haar openingsduel in vijf games (11-21, 21-15, 14-21, 21-12 en 21-16) had laten ontsnappen. ,,Dat was mijn slechtste partij'', zei Vriesekoop. ,,Ik stond in de vijfde game met 12-6 voor, dat had ik nooit uit handen mogen geven. Maar dat gebeurde me in de andere partijen ook. Ik merk dat ik de afgelopen jaren te weinig topwedstrijden heb gespeeld. Ik mis de scherpte om het af te maken.''

In haar tweede partij bracht Vriesekoop de lokale favoriete Tamara Boros alleen in de 2de game (21-16, 24-22 en 21-11) in verlegenheid. Ook tegen de Chinese verdedigster Tian-Zörner wist Vriesekoop geen game (21-18, 21-19 en 21-14) te winnen. Toch bereikte ze in het duel met de nummer 6 van de wereld een hoog niveau. Ook tot haar eigen verbazing speelde Vriesekoop bij vlagen als in haar beste dagen. ,,Tian-Zörner heeft echter een gevaarlijke service. Ik miste een paar opslagen en die fouten werden fataal toen aan het einde van de game werd afgerekend. Toen werd ik net als tegen Boros in de derde game over de knie gelegd. Toch doet het me deugd dat ik met de besten meekan.''

Natuurlijk besefte Vriesekoop dat ze vooral leedvermaak zou oproepen met haar besluit nog één keer een Top-12 te spelen, hoewel ze al twee jaar geleden officieel afscheid had genomen van het internationale tafeltennis. Haar vroegere coach Jan Vlieg betwijfelt zelfs of Vriesekoop nog wel tot de beste twaalf speelsters van Europa behoort. ,,Als ik me alle kritiek zou hebben aangetrokken, had ik allang in een gekkenhuis gezeten'', zei Vriesekoop. ,,Natuurlijk was ik diep in mijn hart bang dat ik af zou gaan. Maar ik heb me niet belachelijk gemaakt. Ik voel me fit genoeg om vandaag tegen Nemes en Schöpp te proberen tenminste één potje te winnen.''

Maar is het niet veelzeggend dat Nederland op de Top-12 weer alleen door Vriesekoop wordt vertegenwoordigd? ,,Ik vind dat Trinko Keen niet had mogen ontbreken'', zegt Vriesekoop. ,,Dat was hij na zijn bronzen medaille op het Europese kampioenschap aan zijn stand verplicht. Maar Heister en Keen hebben blijkbaar grotere belangen in de Bundesliga.''