Delhi zet regering van Bihar op straat

De Indiase regering heeft gisteren ingegrepen in het bestuur van de oostelijke deelstaat Bihar en de socialistische deelstaatregering naar huis gestuurd. De beslissing om Bihar rechtstreeks onder het centrale gezag in New Delhi te stellen, volgt op een recente reeks moordpartijen op leden van een lagere kaste; alleen al de afgelopen twee weken zijn ten minste 32 mensen omgebracht door milities die handelen in opdracht van landeigenaren.

Het besluit werd gisteren bekend gemaakt door minister van Informatie, Pramod Mahajan. De coalitieregering in New Delhi, die wordt gedomineerd door de nationalistische hindoepartij BJP van premier Atal Behari Vajpayee, probeerde vorig jaar september ook al in te grijpen in Bihar, maar stuitte toen op verzet van de Indiase president K.R. Narayanan. Deze keer heeft president Narayanan de aanbeveling overgenomen om eerste minister Rabri Devi van Bihar te ontslaan wegens haar onvermogen orde op zaken te stellen. De deelstaat staat nu onder rechtstreeks gezag van de president. Volgens de gouverneur van Bihar, Sunder Singh Bhandari, is in de deelstaat geen sprake meer van enige orde of gezag, een beeld dat al eerder werd geschetst door onder andere de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De straatarme deelstaat Bihar aan de voet van de Himalaya, waar Mahatma Gandhi in 1917 zijn geweldloze strijd begon, is al lang het toneel van wetteloosheid, afrekeningen en massaslachtingen. Het afgelopen jaar vonden er ,,5.000 moorden plaats, 3.000 overvallen, 1.000 verkrachtingen en 2.000 ontvoeringen'', somde Imformatie-minister Mahajan gisteren op.

Bahir kent schrijnende tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen de hoge en de lage kasten en tussen landheren en kasteloze landarbeiders. De afgelopen jaren is een gewelddadige strijd ontstaan tussen extreemlinkse partijen, die zich opwerpen als de verdedigers van de arme landarbeiders, en privélegers van landheren.

Bahir geldt niet alleen als de meeste gewelddadige deelstaat van India, maar ook als de meest corrupte. Premier Rabri Davi, die nu uit haar functie is gezet, is de echtgenote van de populistische oud-premier Laloo Prasad Yadav, die twee jaar geleden werd gearresteerd op verdenking van fraude en misbruik van macht. Daarvoor moet hij nog terecht staan. Veel parlementariërs in Bihar hebben een crimineel verleden en worden er vaak van beschuldigd van politieke gezindheid te veranderen in ruil voor smeergeld. Bedoeling is dat andere politieke partijen dan die van de ontslagen premier Rabri Davi een nieuwe coalitieregering vormen. Eventueel komen er verkiezingen. (Reuters,AP)