De skischoen van Killy

Sinds 1995 is Jean-Claude Killy lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Hij werd naast oud-atleet Guy Drut het tweede Franse IOC-lid. Voorzitter Samaranch droeg hem om verschillende redenen voor. Ten eerste had Killy in 1968 tijdens de Winterspelen van Grenoble drie skititels veroverd. Ten tweede was hij co-directeur van de Winterspelen van 1992 in Albertville. Vooral de manier waarop Killy met Albertville bezig was geweest, sprak Samaranch aan. In een vroeg stadium was Killy uit de organisatie gestapt omdat hij te veel kritiek kreeg. Hem werd verweten uit eigen belang de Spelen naar zijn geboortestreek de Savoie te willen halen. Killy was eigenaar van een sportartikelenketen. Nadat zijn tweede vrouw in 1987 aan kanker overleed, besloot hij weg te gaan. Na een jaar vroeg Samaranch Killy terug te keren. Tijdens de opening van de Spelen zoende Samaranch de ontroerde Killy als zijn zoon. Drie jaar later was hij IOC-lid. Materieel gaat het Killy goed. Hij is miljonair, directeur van de Groupe Amaury, uitgever van l`Equipe en Le Parisien en organisator van Parijs-Dakar, de Tour de France en veel wielerklassiekers. Daarnaast bezet hij een hoge positie bij Rolex, American Express en IOC-sponsor Coca Cola, waarvan hij sinds 1992 directielid is. Eens was Killy de eerste commerciële skiër, nu is hij IOC-lid met commerciële belangen.

Aflevering zes in een serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland