Contactgroep besluit over Rambouillet

De internationale gemeenschap zal morgen besluiten of de Kosovo-conferentie in Rambouillet met een week wordt verlengd. Dan komen de ministers van Buitenlandse zaken van de zes lidstaten van de Contactgroep in Parijs bijeen.

Dat is gisteravond bekend gemaakt. Nog voordat de formele beslissing was genomen, had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, al aangekondigd vanavond hoe dan ook naar Frankrijk te komen. Mogelijk wordt de bijeenkomst van de Contactgroep (de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië) dit weekeinde vooraf gegaan door een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. De Europese leden van de Contactgroep vinden dat de conferentie van Rambouillet moet worden voortgezet. De Contactgroep, die de aanzet tot de conferentie heeft gegeven, heeft de Serviërs en de Kosovo-Albanezen in principe een week de tijd gegeven om hun conflict op te lossen. Als ze daarin niet slagen, zouden ze nog een week extra krijgen. Zijn ze er dan nog niet uit, dan kunnen strafmaatregelen komen in de vorm van luchtacties van de NAVO.

In hun eerste week hebben de twee partijen geen enkele zinvolle vooruitgang geboekt. De Serviërs blijven staan op hun eis, dat de Albanezen een uit tien punten bestaand principe-akkoord ondertekenen. De Albanezen weigeren dat omdat ze daarmee hun belangrijkste eis – onafhankelijkheid op termijn – zouden opgeven. De internationale bemiddelaars die het overleg leiden kiezen in deze de kant van de Albanezen, omdat beide partijen al hebben ingestemd met het principe-akkoord, door naar Rambouillet te komen.

De Servische president, Milan Milutinovic, herhaalde gisteren in Parijs dat de conferentie geen voortgang zal boeken als de Albanezen niet aan de Servische eis voldoen. Hij beschuldigde de Contactgroep van ,,partijdigheid'' ten gunste van ,,hun beschermelingen'', de Albanezen. Volgens Milutinovic vertragen de Albanezen de conferentie. ,,We eisen dat ze die tien punten tekenen. Dat is het minimum, en het gaat daarbij niet om een kwestie van methoden, maar om een principezaak. Alles hangt nu af van de Contactgroep en zijn wil de bescherming van zijn protégé's te staken'', aldus Milutinovic. De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic zei gisteren na zijn terugkeer in Belgrado van een bezoek aan Parijs dat de Amerikanen uit zijn op de mislukking van de conferentie in Rambouillet.