Bisschop Muskens

Gaarne wil ik reageren op de uitspraken van bisschop Muskens (NRC Handelsblad, 8 februari).

Muskens vergeet dat de rooms-katholieke kerk direct verantwoordelijk is voor de omvang van de aids-ramp in Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen. Ook wijdverspreide soa's en de nijpende overbevolking in veel van deze landen zijn direct toe te schrijven aan de absurde positie van de rooms-katholieke kerk ten aanzien van het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Muskens' opmerkingen zijn ,,te weinig, te laat'' en niet meer dan een hypocriete poging om de schuldvraag ten aanzien van de aids-ramp – die ongetwijfeld in de toekomst gesteld gaat worden – af te wenden. De Raad voor het Gezin die het gebruik van condooms ,,gevaarlijk en immoreel'' vindt, maakt zich schuldig aan het met voorbedachte rade tegenwerken van pogingen om de aids-epidemie in te dammen. Daarin schuilt het werkelijke `gevaar', zoals inmiddels is gebleken. Het enige wat als `immoreel' bestempeld kan worden zijn de anachronistische opvattingen van de rooms-katholieke kerk die behoren tot de belangrijkste oorzaken van ellende en ziekte in de twintigste eeuw.

    • Peter J. Bost