Bijlmerramp wellicht niet oorzaak van klachten

Het staat niet vast dat gezondheidsklachten van medewerkers van stortplaats Nauerna in Zaandam verband houden met de Bijlmerramp. Dat schrijft de Arbo Unie in een reactie op het verhoor, afgelopen donderdag, van directeur A. Krom van Nauerna.

Op Nauerna is 2144 ton Bijlmerafval gestort. In het verhoor voor de enquêtecommissie maakte de directeur resultaten bekend van een gezondheidsonderzoek in zijn bedrijf: bij veertien van de vierendertig medewerkers werd een bloedafwijking geconstateerd, de helft van de medewerkers klaagde over vermoeidheid, huid- en oogirritaties. Volgens de medewerkers zouden die klachten het gevolg kunnen zijn van de vliegramp.

De Arbo Unie, de dienst die het gezondheidsonderzoek naar aanleiding van de Bijlmerramp uitvoerde, schrijft dat er ook ,,andere, plausibele verklaringen'' mogelijk zijn. ,,Zoals een verhoogd aantal witte bloedlichaampjes bij mensen met allergie die ook al voor de ramp bekend was.''

De Arbo Unie benadrukt dat de klachten niet tot arbeidsongeschiktheid hebben geleid.

De afwijkingen zijn geen aanleiding voor nieuw onderzoek. Dat komt er wel als er meer duidelijk is over de lading van de ramp-Boeing en mogelijk daaraan verbonden gezondheidsrisico's. (ANP)