ASML beloond voor jacht op gerenommeerde klanten

ASM Lithography en Buhrmann waren gisteren de uitzondering op de Amsterdamse effectenbeurs waar de rest van de hoofdfondsen de week afsloten met verlies. De AEX-index daalde de afgelopen week in vijf handelsdagen 11,03 punten en sloot gisteren op 523,33 punten. Chipmachinebouwer ASML en kantoorinrichter Buhrmann waren de enige hoofdfondsen die sterker dan vijf procent stegen.

Buhrmann sprak afgelopen woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers de verwachting uit de komende drie jaar de omzet te verdubbelen tot 20 miljard gulden. Het vertrouwen van de belegger moet verder worden hersteld door een stabiele winstgroei per aandeel van gemiddeld 10 procent per jaar. De koers van het aandeel was echter al vanaf 15 januari sterk aan het stijgen. Het aandeel stond toen op 10,50 euro. Gisteren sloot het 6,50 euro hoger op 17 euro. In de afgelopen week bedroeg de stijging van het hoofdfonds bijna 16 procent.

ASML verraste zijn beleggers gisteren met het nieuws dat het technologiebedrijf twee grote orders in de wacht heeft gesleept. Motorola heeft tien chipmachines besteld en Samsung twintig. De orderportefeuille van 51 machines die ASML eind vorig jaar had is dankzij de twee nieuwe opdrachten met meer dan 50 procent gegroeid.

ASML moet jaarlijks tenminste 130 machines verkopen om winst te maken. ASML bracht de afgelopen week ook het nieuws dat voormalig Philipsbestuurder D. Dunn eind dit jaar zal aantreden als bestuursvoorzitter. Volgens het bedrijf zal de winst in 1999 achterblijven bij het afgelopen jaar.

Door het nieuws van de order vervloog die mededeling. De koers van het aandeel steeg gisteren na bekendmaking direct met 9 procent.

Volgens Frank Hermelink, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers zat de verrassing bij de order van Samsung vooral in de omvang van de opdracht. ,,Dit concern is al jarenlang klant van ASML. Dat er een order zat aan te komen wisten we wel, alleen dat die zo groot zou zijn was nieuws voor ons.'' Hermelink vertelt dat het binnenslepen van Motorola als klant belangrijk is voor de internationale uitstraling van het bedrijf. ,,Dat zo'n grote chipproducent vertrouwen heeft in de technologie van ASML is alleen maar goed. Ik weet dat ze heel lang zijn bezig geweest om Motorola binnen te halen. Dit is natuurlijk nog maar een proeforder, maar als de machines bevallen verwacht ik zeker meer bestellingen van Motorola. ASML heeft daar nu in ieder geval een voet tussen de deur.''

Hermelink erkent dat Theodoor Gilissen het fonds te lang het predikaat `vasthouden' heeft gegeven. ,,De orders die gisteren bekend zijn gemaakt zijn inmiddels in de koers verrekend. Er is nu dus geen enkele reden om het aandeel op `kopen' te zetten.'' Hij verwacht dat het aandeel de komende week tussen de 40 en 45 euro zal bewegen.

Het aandeel Baan kan een voorbeeld nemen aan de koersontwikkeling van ASML. De in financiële problemen verkerende producent van bedrijfssoftware blijft het slechter doen dat de rest van de hoofdfondsen. Het nieuws van de afgelopen week dat Baans grote concurrent, het Duitse SAP, de samenwerking is aangegaan met twee informatietechnologiebedrijven deed het aandeel Baan geen goed. Beleggers vrezen dat SAP marktaandeel op Baan zal veroveren. Baan sloot gisteren op 8,05 euro. Dat is 0,70 euro (8 procent) onder het niveau van vorig week vrijdag.

Grootste verliezer van de afgelopen week was het technologiebedrijf Simac Techniek. Na een winstwaarschuwing zakte de koers volledig weg. Het lichte herstel van vrijdag kon niet voorkomen dat het weekverlies ruim 40 procent bedroeg op 9 euro.