Wereldnieuws

VULGARITEITEN – Amerika's beroemdste praatshow-presentatrice Oprah Winfrey wil niet langer talkshows op tv presenteren. Haar collega, de steeds populairdere talkshowhost Jerry Springer, maakt van de televisie een `circus van vulgariteiten', aldus Winfrey in de Sunday Times. In vrijwel iedere Springer-show gaan de deelnemers onder aanmoediging van het publiek op de vuist om overspel, incest of andere intieme kwesties te beslechten - zoals ook elke avond op de Nederlandse tv tijdens het kinderuurtje van SBS 6 te zien is, om tien over zes. Winfrey heeft net een film over slavernij gemaakt, naar Toni Morrisons boek Beloved, en het viel haar zwaar `om na die prachtige film terug te komen om nog meer disfunctionerende mensen te moeten ondervragen'. Als over twee jaar haar talkshow-contract afloopt, stopt ze met haar praatshow.

DERRICK– De Duitse acteur Horst Tappert (75), bekend als tv-inspecteur Derrick, is eergisteren op audiëntie geweest bij een van zijn grootste fans, paus Johannes Paulus II. De paus neemt Derrick-afleveringen op de video op. Tappert, lutheraan, vindt het een hele eer te zijn uitgenodigd door de paus, al deelt hij zijn standpunt over anticonceptiemiddelen niet. Wel waardeert hij de inzet van de paus voor wereldvrede en zijn verzet tegen de doodstraf. Of de paus ook kritiek had op Tapperts nieuwste filmrol als bisschop die een kind heeft gemaakt, in de Duits-Italiaanse film De kardinaal, is niet bekend. In de Italiaanse krant Corriere della Sera heeft de curiekardinaal Alessandro Maggiolini namens het Vaticaan de producenten al (tevergeefs) opgeroepen de filmopnamen te staken omdat het volgens hem onjuist is katholieke geestelijken zo af te schilderen.

ZWANGER – Het Braziliaanse fotomodel Luciana Gimenez (29), zwanger van popster Mick Jagger (55), verwacht dat hun liefdesbaby een meisje wordt. Dat heeft ze aan haar voormalige vriend, de 33-jarige arts in Miami, Matthew Tracy verteld. Die heeft zijn verhaal verkocht aan de Britse krant News of the World die de intieme e-mail correspondentie tussen hem en Gimenez over de affaire afgelopen week publiceerde. Ze was aanvankelijk bang om Jagger te vertellen dat ze zwanger was van hem. Hij was stomverbaasd en vroeg: `En wat doe je nu: laat je je aborteren of hou je het kind?' Ze wilde het kind houden, en Jagger verzette zich daar niet tegen. Overigens was Gimenez geschokt toen ze op foto's zag dat de Rolling Stones-zanger bij zijn andere vriendin, het Parijse model Carla Bruni, de dure das omhad die zij, Gimenez, aan hem had gegeven. De huidige vrouw van Jagger, fotomodel Jerry Hall, heeft niet alleen echtscheiding aangevraagd, maar overweegt Jagger nu ook wegens fraude aan te klagen. Jagger beweert dat Hall en hij niet officieel getrouwd zijn tijdens een hindoe-huwelijksceremonie in Bali in 1990. Volgens Hall heeft Jagger haar voorgespiegeld dat hij het huwelijk ook wettelijk in orde had gemaakt.

DIERENLIEFDE – Popzanger Elton John heeft de Britse regering opgeroepen de strenge quarantaine-wetten voor huisdieren te veranderen. In een brief aan premier Tony Blair schrijft de bezitter van vijftien honden te hopen dat `de dageraad van een nieuw millennium het einde van ons ouderwetse systeem' zal betekenen. De Britse regering neemt binnenkort een besluit over de 98 jaar oude wet, die bezitters van huisdieren verplicht hun dier een half jaar in quarantaine te houden voordat het Groot-Brittannië mag binnengaan. Elton John kan daarom zijn dieren nooit mee naar het buitenland nemen.

Samenstelling Paul Steenhuis