Voorstel in Duits metaalconflict

De werkgevers in de Duitse metaalindustrie hebben een extra bemiddelingspoging voorgesteld in het salarisconflict met de vakbond IG Metall in de hoop een landelijke staking te voorkomen.

Kort voor het nieuwe arbitragevoorstel van de werkgevers hadden de CAO-comissies van IG Metall in zes Westduitse districten de onderhandelingen voor mislukt verklaard en besloten met de stakingsprocedure te beginnen.

De vakbonden hebben een loonsverhoging van 6,5 procent geëist voor de 3,5 miljoen werknemers in de branche; de werkgevers willen niet verder gaan dan 2,8 procent. IG Metall wil nu van 22 tot 24 februari de leden laten stemmen over een algehele staking. De vereiste instemming van 75 procent van de leden geldt zo goed als zeker.

IG Metall zal zondag een reactie geven op het arbitragevoorstel van de werkgevers. ,,We willen niet meewerken aan een schijngebaar'', zei vice-voorzitter Peters van IG Metall. Hij meent dat verder onderhandelen alleen zin heeft als er een ,,substantieel'' beter voorstel door de werkgevers wordt gedaan. De werkgevers vrezen grote schade indien er wekenlang gestaakt gaat worden. Ook hebben sommige werkgevers gedreigd hun medewerking aan de onderhandelingen voor een `Alliantie voor Werk' op 25 februari in Bonn te zullen intrekken indien er gestaakt gaat worden. Schröder was vandaag in Stuttgart voor een gesprek met de Jürgen Schrempp, topman van Daimler-Chrysler - de grootste werkgever in de metaalbranche. De kanselier stelt alles in het werk om de gesprekken voor de `Alliantie voor Werk' te laten doorgaan.