Volvo denkt niet aan overname van Scania

Een overneming van de Zweedse truckfabrikant Scania door het eveneens Zweedse Volvo is voorlopig niet aan de orde. Dat valt op te maken uit uitspraken die Volvo en Scania's grootaandeelhouder Investor gisteren deden bij de presentatie van hun jaarresultaten.

Volvo wil zich na de eind januari aangekondigde verkoop van zijn personenwagendivisie aan Ford vooral richten op vrachtwagens. Het concern verwierf vorige maand een belang van 13 procent in Scania en liet toen weten volledig eigenaar te willen worden. Maar Scania en de investeringsmaatschappij Investor, die 45,5 procent van de aandelen heeft, reageerden afhoudend.

De voorzitter van de raad van commissarissen van Investor, Percy Barnevik, noemde Scania donderdag ,,een kerngezond bedrijf dat het zeker nog zes of zeven jaar zonder partner kan redden''. Volvo-topman Leif Johansson zei in een reactie dat Volvo geen haast heeft. Johansson wilde niet ingaan op geruchten dat Volvo belangstelling zou hebben voor de Amerikaanse truckfabrikant Paccar, de moeder van Daf. Paccar brengt in de VS vrachtwagens uit onder de namen Kenworth en Peterbilt en in Europa onder de naam Daf.

Volvo maakte bekend dat de nettowinst vorig jaar is gedaald van 10,4 miljard tot 8,6 miljard kroon (2,1 miljard gulden). De omzet ging van 183,6 miljard naar 212,9 miljard kroon (52,6 miljard). Het resultaat voor belastingen zakte van 13,2 miljard tot 11,6 miljard kroon (2,96 miljard gulden). Dat is minder dan door de meeste analisten was voorzien.

Volvo spreekt ondanks de winstdaling van ,,een in bepaalde opzichten zeer geslaagd jaar''. Bij de personenwagendivisie Volvo Car, die voor een derde eigenaar is van NedCar in Born, zakte het bedrijfsresultaat van 4,5 miljard tot 3,8 miljard kroon (939 miljoen). Volgens het concern komt dat doordat de winstcapaciteit van het model S80 pas dit jaar geheel tot uiting zal komen. De verkoop van personenwagens nam toe met 3 procent tot 399.860 stuks en de omzet in deze sector groeide met 8 procent tot 103,8 miljard kroon (25,6 miljard).

Bij de truckdivisie steeg het bedrijfsresultaat wel, van 1,8 miljard tot 3,1 miljard kroon (766 miljoen).