Verkeerde paard

Zonder geluk vaart niemand wel. Dat geldt zeker voor een topcarrière in het Nederlandse bedrijfsleven. Daf-bestuurder Edo van den Assem kwam de afgelopen week waarschijnlijk tot de conclusie dat hij voor de zoveelste keer in zijn loopbaan op het verkeerde paard heeft gewed. Als coming man bij vliegtuigbouwer Fokker was Van den Assem destijds al een baan in de raad van bestuur toegezegd door toenmalig topman Erik-Jan Nederkoorn. Hij moest alleen nog wat geduld uitoefenen tot `de grootste rotzooi achter de rug was', aldus Nederkoorn. Dat geduld was Van den Assem niet gegund. Via interventie van ABN Amro, dat niet alleen huisbankier was van brekebeen Fokker maar ook van Daf, verhuisde Van den Assem in 1993 naar de raad van bestuur van de Eindhovense truckfabrikant. Volgens dé bank kon men daar wel een goede marketing-man gebruiken en zou topman Cor Baan wel snel van het toneel verdwijnen.

Het liep anders. Baan regelde persoonlijk een nieuwe moeder voor Daf, de Amerikaanse truckfabrikant Paccar, die deze week op de proppen kwam met een nieue topman voor Daf: de Amerikaan James C. Cardillo. Vakbondsman J. Teuwen van de Unie sputterde nog wat tegen door te verklaren dat er intern bij Daf minstens twee mensen zijn die ,,de potentie hebben voor topman te spelen'', maar daar schoot Van den Assem niet veel mee op.

Uithuilen en opnieuw beginnen lijkt het devies voor Van den Assem. En zoeken naar een bedrijf dat niet door een buitenlander wordt overgenomen.

Marc Serné