Van de Syriërs stemden er 219 tegen Assad

De Syrische bevolking heeft gisteren in een referendum haar president, Hafez al-Assad (69), een vijfde ambtstermijn van zeven jaar toebedeeld. Van de bijna 9 miljoen kiezers stemde 99,987 procent voor Assad, die de enige kandidaat was. Dat was een fractie meer dan de vorige keer, toen 99,982 procent zich achter Assad opstelde. Ditmaal stemden 219 Syriërs tegen, en werden 917 ongeldige stemmen uitgebracht. De opkomst bedroeg 99 procent.

Assad deed het daarmee iets beter dan zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hussein, die in oktober 1995 in een referendum 99,6 procent van de stemmen kreeg voor een verdere ambtstermijn van zeven jaar bij een opkomst van vrijwel 100 procent. Daarbij moet worden aangetekend dat in Irak de stemming niet geheim was, en kiescommissies in de stembureaus adviseerden ja te stemmen. Stembiljetten waren op naam gesteld, zodat eventuele nee-stemmen gemakkelijk te vinden waren. Een andere Midden-Oosterse president, Hosni Mubarak van Egypte, kreeg in oktober 1993 96 procent van de kiezers achter zich in een referendum over zijn derde ambtstermijn van zes jaar. Maar de opkomst bedroeg slechts 84 procent.

Hafez al-Assad was in 1970 een van de leiders van een staatsgreep die een eind maakte aan een periode van politieke onrust. Hij werd in 1971 president.

De Syrische minister van Binnenlandse Zaken, Mohammad Harba, zei gisteren dat het referendum eigelijk over 28 jaar Assad ging. Daarbij riep hij de prestaties van de president in de herinnering, waaronder ,,het leiderschap over de oktoberoorlog'' van 1973 tegen Israel en de pacificering van Libanon. (AFP, AP, Reuters)