Uitzendbureau neemt werknemers terug

Uitzendbureaus zullen duizenden ontslagen uitzendkrachten toch weer in dienst nemen of een schadevergoeding betalen. Dat zijn de organisatie van uitzendbureaus ABU en de vakbonden overeengekomen. De achterbannen moeten het nog goedkeuren.

De uitzendorganisaties beëindigden eind vorig jaar massaal duizenden contracten met het oog op de nieuwe Wet Flexibiliteit en Zekerheid, die uitzendkrachten die lang voor één uitzendbureau of één inhurend bedrijf werken, recht op een baan geeft. Daarmee wilden de uitzendbureaus voorkomen dat zij veel mensen in vaste dienst moesten nemen. Dat bleek niet altijd overeenkomstig de CAO. De afspraken komen er in hoofdlijnen op neer dat iedereen, in totaal een kleine 5.000 mensen, die volgens de CAO recht had op een baan bij het uitzendbureau een contract krijgt of een afkoopsom. Die afkoopsom komt neer op minimaal twee maandsalarissen. (ANP)