Twaalfjarige Charlotte zingt klassiek

Charlotte Church is twaalf jaar oud en woont in Engeland. Het is een meisje om een beetje jaloers op te zijn. Ze ziet er leuk uit en kan ook nog zingen als een engeltje. Ze kan zo mooi zingen dat ze al een cd heeft gemaakt. Die heet dan ook Voice of an angel. Dat is Engels voor: `Stem van een engel'. In Engeland staat hij op de hitlijsten en zijn er al bijna een miljoen van verkocht. De cd komt 15 februari in ons land uit. En Charlotte komt begin maart om hem te `promoten'.

Als je naar Charlotte luistert sta je verstomd. Je hoort dat ze nog jong is, maar soms klinkt haar stem als een volwassen zangeres. Ze zingt mooi en zuiver met een heldere sopraan. Een sopraan is een hoge vrouwenstem.

Charlotte Church werd geboren in Cardiff. Dat ligt in Wales, een mooi gebied in het westen van Engeland. Ze is enig kind. Haar vader James installeert veiligheidssystemen. Haar moeder Maria is ambtenaar en houdt zich bezig met woningen. Moeder Maria speelt klassiek gitaar.

Charlotte is een natuurtalent. Op haar derde stond ze al te zingen op het toneel van een vakantiekamp. Dat beviel haar zo goed, dat ze haar van het podium af moesten sleuren, anders stond ze er nu nog. Podiumangst kent ze dan ook niet. Toen ze op haar achtste meedeed aan een karaoke-wedstrijd, versloeg ze zelfs beroepszangers. Haar ouders beseften toen wat een gouden stemmetje ze in huis hadden. Maar ze werd pas echt ontdekt tijdens een talentenjacht op de televisie. Daar deed Charlotte eigenlijk niet zelf aan mee, maar haar zingende tante Caroline. Charlotte zou tante Caroline aankondigen door een paar regeltjes van een liedje te zingen. Die paar regeltjes maakten grote indruk. Tante kon wel inpakken. Charlotte stal de show en zo begon het.

Sinds die tijd heeft Charlotte opgetreden in grote concertzalen en op de televisie. Ze mocht in een tv-programma zingen toen de Engelse kroonprins Charles (de vroegere man van de gestorven prinses Diana) 50 jaar werd, waar ook Geri Halliwell, de rode ex-Spice Girl zong. Charlotte trad op voor de paus. En in Amerika kreeg ze een rolletje in een tv-serie, waarin ook de Nederlandse acteur Rutger Hauer speelt.

De platenmaatschappij Sony heeft Charlotte een contract gegeven. Daarin staat dat ze de komende tijd vijf cd's zal opnemen. Ze verdient er veel geld mee. Ze heeft al een voorschot van meer dan 300.000 gulden gekregen. En ze heeft een echte manager, die haar zaken regelt.

Charlotte vindt alle belangstelling `heel opwindend'. Ze heeft allerlei cadeautjes gekregen en een nieuwe computer. Maar ze heeft bezworen dat ze door het succes niet naast haar schoenen zal gaan lopen. Als ze het zelf zegt, zullen we het maar geloven. Ze gaat net als andere kinderen naar school. Dat vinden haar ouders belangrijk. En optreden doet ze zoveel mogelijk in de vakanties. Verder houdt ze van winkelen, van legerbroeken, jeans en schoenen. ,,Ik heb wel 14 paar schoenen'', zegt ze. ,,En ook nog sportschoenen. Ik haat die baljurken die je aanmoet op concerten. Dat is iets dat moet veranderen! Ik ben ook dol op computerspelletjes, vooral de hele bloederige!''

Op de cd zingt Charlotte volksliedjes en populaire klassieke muziek. Ze wordt begeleid door het koor en het orkest van de opera in Wales. Ze zingt ook in het schoolkoor. Later wil ze operazangeres worden. Maar ze moet van haar zanglerares nog even wachten met de grote opera-aria's. Als je jong bent, is je stem daar nog niet aan toe. Je stem ontwikkelt zich pas wanneer je volwassen wordt. En omdat het daar binnen in je keel erg kwetsbaar is, moet je er voorzichtig mee omspringen.Anders kun je je stem voor altijd verknoeien.

Hoewel Charlotte klassieke dingen zingt, luistert ze thuis vaak naar popmuziek.Maar popzangeres wil ze niet worden. ,,Dat is een heel andere stijl. Ik zing liever Madame Butterfly'', zegt ze. Madame Butterfly, moet je weten, is een moeilijke sopraanpartij uit de opera Madame Butterfly van de Italiaanse componist Puccini. Nog twaalf jaartjes slapen en dan weten we of het Charlotte is gelukt.

Voice of an Angel, Sony Classics cd, SK 60957

    • Gerda Telgenhof