TORRO-team jaagt op dealers en drugsrunners

In Roosendaal werken regiopolitie en spoorwegpolitie samen tegen drugsoverlast. Dat werpt zijn vruchten af.

Een man stapt uit een Belgische auto en loopt een gokhal binnen. ,,Rij eens even iets terug, Johan'', zegt agent Stan van de spoorwegpolitie. ,,Zie je wel, hij staat met een stel drugsrunners te praten.'' Als de man weer wegrijdt, zetten Stan en Johan zijn auto even verderop aan de kant, maar de inzittenden blijken geen drugs te vervoeren. ,,Ik weet zeker dat er iets aan de hand is, waarschijnlijk hebben ze ons zien staan'', verzucht Stan. Nog geen kwartier later zien ze de auto weer, als hij een andere Belgische wagen dwingt te stoppen. De verdachten stappen uit en beginnen een praatje met de inzittenden van deze wagen, maar ze lopen snel door als Stan en Johan zich bij hen voegen. ,,Die toeristen hebben geluk gehad'', zegt Johan als hij weer instapt. ,,Het waren duidelijk runners en die zijn lang niet altijd even zachtzinnig tegenover de drugstoeristen.''

Stan en Johan zijn leden van het `TORRO-team' (Terugdringen Overlast Runners en drugsoverlast Roosendaal en Omgeving), een gemeenschappelijke actie van de gemeente Roosendaal, de spoorwegpolitie, de regiopolitie en het openbaar ministerie om de drugsoverlast in de grensplaats tegen te gaan. Roosendaal kampt al sinds jaar en dag met de overlast van Belgische en Franse drugstoeristen. ,,Bij iedere internationale trein vanuit Brussel, Oostende of Parijs zie je de drugsrunners al klaar staan om de Belgen en Fransen naar een dealer te brengen'', vertelt agent Stan, een van de leden van het Torro-team. Uit veiligheidsoverwegingen willen de agenten alleen bij hun voornaam genoemd worden. Stan werd ongeveer een half jaar geleden het slachtoffer van een agressieve drugsrunner, die hem op het station een flinke trap verkocht. Zelf voelde hij zich naar eigen zeggen niet echt bedreigd, maar voor een aantal collega's was hiermee de maat vol. Dat voorval was mede aanleiding voor de start van TORRO.

Johan vindt de samenwerking tussen de regiopolitie en de spoorwegpolitie zeer zinvol. ,,Een paar jaar geleden veegde ieder zijn eigen straatje schoon, terwijl het station en het centrum eigenlijk in elkaar doorlopen.''

Behalve de samenwerking kreeg de politie ook meer bevoegdheden van het openbaar ministerie om de runners en dealers aan te pakken. Agenten van het TORRO-team mogen bijvoorbeeld iedereen in de stationshal fotograferen om bewijsmateriaal te verzamelen. Ook mogen ze drugsrunners een stationsverbod opleggen. De boetes op het bij zich dragen van drugs zijn flink verhoogd en bij zware overtredingen wordt sinds 1 januari het snelrecht toegepast. Met de Belgische en Franse politie worden gegevens uitgewisseld en bij minderjarige drugstoeristen worden de ouders gewaarschuwd. Twee weken geleden zond de gemeente Roosendaal een persbericht over het strengere drugsbeleid naar diverse Belgische en Franse kranten. ,,We hopen daarmee de drugstoeristen af te schrikken'', aldus een woordvoerder.

De nieuwe maatregelen werpen hun vruchten af. Sinds de start van TORRO begin oktober vorig jaar zijn 54 verdachten voor de rechter gedaagd. In totaal is 127 kilo softdrugs en 142.000 gulden in beslag genomen. Eén coffeeshop en een Spaans restaurant waar illegaal softdrugs werd verhandeld, hebben inmiddels hun deuren moeten sluiten.

Gistermiddag deed de politie nog een inval in Theehuis Himalaya aan de Brugstraat. Mede dankzij getuigenissen van drugsrunners werd tijdens het onderzoek al snel duidelijk dat er in het pand softdrugs werd verhandeld. Bij de inval werden de 26-jarige eigenaar uit Roosendaal en een 28-jarige Algerijn aangehouden. In het pand troffen de agenten een halve kilo hasj, ruim een kilo hennep en zo'n honderdduizend gulden aan Belgische, Franse en Nederlandse valuta aan.

De twee verdachten die bij de inval in het theehuis zijn aangehouden, werden gisteravond overgebracht naar het cellenblok in Bergen op Zoom. Volgende week moeten ze voor de officier van justitie in Breda verschijnen. Misschien komt het theehuis er met een waarschuwing vanaf omdat het een eerste overtreding geldt, maar in elk geval kan de eigenaar een flinke boete tegemoet zien.

    • Marjolein Eijkman