Spanje dreigend naar Gibraltar

De Britse regering heeft bij de Europese Commissie geklaagd over het dreigement van Spanje om rijbewijzen uit Gibraltar niet langer te erkennen. Daardoor zouden inwoners van deze Britse kroonkolonie niet meer met de auto Europa in kunnen. De rots is al sinds het begin van de achttiende eeuw in handen van de Britten, de Spaanse regering beschouwt die situatie als een anachronisme en eist de 6,5 km² rots op. De Britse autoriteiten vinden dat de bevolking van Gibraltar zelf over zijn status moet beslissen. Bij een referendum in 1967 was nog 99 procent voor het aanhouden van de banden met Groot-Brittannië. Aanleiding voor het huidige conflict is een meningsverschil over visserijrechten. Spanje verscherpte de grenscontroles nadat de politie van Gibraltar een Spaanse vissersboot had opgebracht die in de wateren van Gibraltar zou hebben gevist. (AFP)