SPAGHETTI ALLA CAPRESE

Dit pastagerecht is eigenlijk meer voor de zomer maar ik was deze natte winter meer dan beu en wilde een bordje zonneschijn. Dat betekende wel dat ik een belachelijk hoge prijs voor acceptabele verse tomaten moest betalen. Omdat dit gerecht niet zonder tomaten met smaak gemaakt kan worden, deed ik alsof ik een loterij had gewonnen. Ik dacht niet meer aan de kosten toen ik mijn spaghetti serveerde met een saus die zowel aan de zee deed denken als aan een zuidelijke moestuin, compleet met zilvergrijze olijfbomen. Dat, en een glas rosé Ravello (van het eiland Capri, waar ook dit recept van afkomstig is) gaven het gevoel dat ik de miezerige winter weer aan kan. Dompel de tomaten in een ruime kom kokend water en laat ze een paar minuten staan. Giet de tomaten af en verwijder het vel en zaad. Hak het vruchtvlees grof. Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de stukken tomaat toe, bestrooi met zout en laat ze circa 15 minuten koken, waarbij u ze regelmatig omschept tot u een mooie dikke saus hebt. Spoel intussen de ansjovis onder de koude kraan om alle zout te verwijderen. Fileer ze en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes in een vijzel en voeg de tonijn en olijven toe. Stamp alles tot een dikke pasta en wrijf dan door een zeef. Doe de ansjovis, tonijn en olijven anders in een kleine keukenmachine en draai tot een pasta. Verdun de deze pasta met olijfolie; begin met circa 4 eetlepels en voeg zo nodig extra olie toe tot de pasta bijna vloeibaar is. Verhit deze ansjovis-tonijnpasta in een kleine pan op een zeer laag vuur. Zet zo nodig een vlamverspreider onder de pan, want de saus moet lauw zijn. Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook er de spaghetti bijtgaar in. Giet de pasta af en doe terug in de pan met een beetje aanhangend water. Schep de pasta dan onmiddellijk om met de warme tomatensaus. Schep er vervolgens de piccolini en dan de ansjovissaus door. Maal royaal zwarte peper over de aangemaakte spaghetti en schep alles dan nog een keertje goed om. Dien onmiddellijk op.