Serviërs tekenen basisprincipes `Rambouillet'

De Joegoslavische delegatie heeft donderdag — eenzijdig — de tien basisprincipes, die dienen als uitgangspunt voor de vredesonderhandelingen over Kosovo, ondertekend. De Serviërs dringen er bij de Kosovo-Albanezen op aan om ook te tekenen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook is verbolgen en beschouwt dit als een poging om de onderhandelingen in Rambouillet te vertragen. Volgens Cook is de komst van de Kosovo-Albanezen naar Rambouillet tevens een impliciete erkenning van de tien van tevoren geformuleerde uitgangspunten. De Albanezen hoeven deze dus niet formeel te ondertekenen. ,,We zijn nog niet toegekomen aan onderhandelingen, omdat de Joegoslavische delegatie blijft aandringen op ondertekening'', zegt Cook. De Kosovo-Albanezen vrezen dat het einddoel van onafhankelijkheid in het geding komt als de uitgangspunten formeel worden onderschreven. Eén van de uitgangspunten garandeert namelijk de territoriale integriteit van Joegoslavië (Servië en Montenegro). Cook en zijn Franse ambtgenoot Hubert Védrine hadden gisteren in Rambouillet een ontmoeting met de Servische president Milan Milutinovic. Na afloop zei Cook: ,,Ik heb president Milutinovic duidelijk te kennen gegeven dat we deze kwestie achter ons moeten laten en moeten beginnen met de echte onderhandelingen.'' (AFP, Reuters)