Rietdijk

De Nederlandse Gehandicaptenraad heeft bij de Utrechtse politie aangifte gedaan tegen de cultuurfilosoof Wim Rietdijk, wegens diens beledigende uitspraken in de interviewbundel De holle diamant. Het grote debat over new age.

In het interview spreekt Rietdijk – van huis uit fysicus – zich uit voor `kwalitatieve criteria' bij de beperking van de bevolkingsgroei. `Het zou totaal onredelijk en immoreel zijn als er minder ruimte zou komen voor hoogstaande en begaafde mensen, omdat er wat ruimte voor de mongooltjes nodig was.' Hij constateert `categorieën geestelijke en lichamelijke onvolwaardigheid' die de ouders groot lijden en de maatschappij veel zorg geven. `En als we dan toch al te veel mensen hebben, heb ik geen enkele morele aarzeling deze kinderen via abortus of later via euthanasie te doen inslapen Ik kan me zelfs niet vagelijk verplaatsen in de mentaliteit van mensen die hier bezwaren tegen hebben.' Hij vervolgt: `Het is toch onthutsend dat men wel ontzaglijk protesteerde toen Hitler zwakzinnigen wilde doden, maar dat een soortgelijke verontwaardiging over wat joden is aangedaan heeft ontbroken.'

Op de vraag `Eerst de mongooltjes, dan de criminelen. Wanneer ben ik aan de beurt', antwoordt hij: `Dat is de angst van velen: de criteria schuiven op. Maar wees niet bang: als bij u de grens lag, dan was tachtig, negentig procent al weg (...) Dan kunt u ook zeggen: de overheid mag geen belasting heffen, want straks heft ze negentig procent.'

De Gehandicaptenraad vindt dat `uitermate beledigend' voor mensen met een handicap en stapte dus naar de politie. Er is geen actie ondernomen tegen Veen, de uitgever van het boek waarin Rietdijk zijn uitlatingen doet. ``Dat boek hoeft van ons niet uit de handel,'' zegt een woordvoerster van de raad. ``Het gaat om enkele passages in een boek dat eigenlijk over iets anders gaat. Bovendien is het een boek met interviews.''

Rietdijk is niet onder de indruk van de aangifte. ``Dat ik kinderen zou willen laten doden is een vervormde weergave van wat ik heb gezegd. Waar het mij om gaat is dat ik euthanasie in zoveel mogelijk stadia toe wil staan. Zoals nu de mogelijkheid bestaat abortus te plegen, wil ik die uitbreiden tot na de geboorte van de vrucht. De wetgever zal zijn grenzen wel stellen. Daar doe ik geen uitspraken over.''

Over de grenzen die de wet aan zijn uitspraken zou kunnen stellen, maakt hij zich geen zorgen. ``Men zal de betreffende passages wel lezen, maar ik verwacht niet dat dat tot vervolging zal leiden.''

De auteur van De holle diamant, Parool-journalist Maurits Schmidt, heeft niet getwijfeld de citaten van Rietdijk in het boek op te nemen. ``Ik vind persoonlijk dat hij onfrisse ideeën heeft, maar ik vind dat er open over deze onderwerpen gepraat moet kunnen worden. Het laatste deel is een uitvloeisel van een eerder interview dat ik met hem had. Het Parool wilde dat niet plaatsen omdat er te veel scabreuze teksten in stonden.''

Rietdijk zelf meent dan dat hij wordt doodgezwegen, zoals blijkt uit zijn eigen internetpagina's, waarin hij citeert uit zijn eigen vroeger werk. Ook drugsverslaafden hebben zijn aandacht, zo blijkt. Die moeten gedwongen afkicken of anders `rustig doodgaan'. Een woordvoerder van het parket in Utrecht verwacht dat het enkele weken zal duren voor er duidelijkheid is over vervolging van Rietdijk. ``We zullen de betrokken teksten bekijken. Het is moeilijk om precedenten aan te wijzen''.

    • Arjen Fortuin