Racisme op Internet wordt nauwelijks bestreden

Racisme op Internet is wijd verbreid en wordt nauwelijks bestreden, concludeert de Universiteit Leiden na een onderzoek. Ook Nederlandse zaken worden door justitie tot nu toe niet vervolgd.

,,Nederland is zo langzamerhand (net als België) niet veel meer dan een joods wingewest'', zo viel onlangs te lezen in de Internet-nieuwsgroep nl.politiek. Naar aanleiding van de moord op twee meisjes in Gorinchem schreef een Internetgebruiker: ,,Nederland aan de Nederlanders! Schop dat Turkse schorem uit Gorinchem de boot naar Turkije op! Vol is vol!'' Wekelijks verschijnen er tientallen racistische en antisemitische uitlatingen in elektronische discussieforums op het Nederlandse deel van Internet.

Vervolgd en bestraft worden deze uitspraken nauwelijks. Het Meldpunt Discriminatie Internet, waar Internetgebruikers discriminerende uitlatingen kunnen melden, ontving in de periode van 21 maart 1997 tot 22 maart 1998 in totaal 48 meldingen over racisme en antisemitisme in nieuwsgroepen en op websites. Eigen onderzoek van het Meldpunt Discriminatie, dat wordt ondersteund door het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, leverde tientallen gevallen van discriminerende uitlatingen in Nederlandse nieuwsgroepen op waarvan aangifte werd gedaan bij de politie.

In geen van deze gevallen is het openbaar ministerie tot vervolging overgegaan. Zo'n vier maanden geleden heeft het Meldpunt Discriminatie twaalf zaken van racisme en antisemitisme op Internet direct aan het openbaar ministerie in Amsterdam overhandigd, vertelt coördinator Ronald Eissens. Hoewel het Amsterdamse openbaar ministerie een speciale officier van justitie voor discriminatiezaken kent, worden ook deze door het Meldpunt aangegeven gevallen niet vervolgd, aldus Eissens.

Eissens is ,,bijzonder ontevreden'' over de belangstelling van het OM voor discriminatie op Internet. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) is evenmin te spreken over de manier waarop het openbaar ministerie hiermee omgaat. ,,We weten niet waarom, maar er wordt domweg niet vervolgd'', zegt Ralph du Long van het LBR. ,,Ik denk dat er veel koudwatervrees is.''

Het Meldpunt Discriminatie constateert dat bij justitie ,,een achterstand bestaat en zelfs een aarzeling om zich bezig te houden met Internet''. Onderzoeker Jaap van Donselaar van de Universiteit Leiden komt tot dezelfde conclusie: ,,Het openbaar ministerie heeft duidelijk nog enige problemen met een nieuw verschijnsel als Internet.''

Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam is de officier van justitie voor discriminatiezaken momenteel in gesprek met het Meldpunt Discriminatie over de te vervolgen zaken. ,,Eén zaak zal zeker vervolgd worden, maar die is nog in onderzoek'', aldus de woordvoerder.

    • Marie-José Klaver