Philips krijgt weer ingenieur

De nieuwe president-commissaris van Philips is weer een ingenieur. De 67-jarige Lodewijk `Lo' van Wachem, opgeleid als chemisch procestechnoloog in Delft en oud-topman van Shell, is gisteren voorgesteld als opvolger van de één jaar jongere Floris Maljers, oud-topman van Unilever.

Het plotselinge vertrek van Maljers, wiens termijn nog doorliep tot 2001, en de enige verklaring die Philips gisteren wilde geven voor zijn aftreden – ,,persoonlijke redenen'' – suggereren een stevig verschil van mening tussen Maljers en bestuursvoorzitter Cor Boonstra.

Minder onduidelijkheid is er over de kwaliteiten van de nieuwe toezichthouder. Weliswaar liet hij als Shell-topman in vraaggesprekken niets los over privéleven – daarover viel volgens hemzelf ,,niets sappigs'' te vertellen – maar zijn lijstje commissariaten spreekt voor zich.

Niet alleen is hij nu de man die over de opvolging van Boonstra bij Philips moet beslissen, hij is ook president commissaris bij Koninklijke Olie/Shell. Gewoon commissaris is hij bij computergigant IBM, bij verzekeraar Zürich, bij Akzo Nobel en bij het Zweeds-Zwitserse industrieconcern ABB. Boonstra mag zich bovendien gewaarschuwd voelen door de gebeurtenissen bij de Duitse automobielfabriek BMW, waar Van Wachem met zijn collega-commissarissen de topman en diens rivaal wegstuurden wegens verliezen bij probleemdochter Rover.