Nigeria: protest tegen kandidatuur van ex-generaal

De kandidatuur voor het presidentschap van Nigeria van generaal b.d. Olusegun Obasanjo is binnen zijn eigen Democratische Volkspartij (PDP) op onverwacht krachtig verzet gestuit. Een prominent PDP-lid en leider van het zuidoostelijke Igbo-volk, Nathaniel Anah, dreigde gisteren zijn aanhangers op te roepen om tegen de PDP-kandidaat te stemmen als de partij zou besluiten om een voormalige militaire machthebber als Obasanjo naar voren te schuiven bij de presidentsverkiezingen van 27 februari. De winnaar van die verkiezingen zal op 29 mei de huidige militaire machthebber, generaal Abdulsalami Abubakar, opvolgen.

De drie Nigeriaanse partijen die mogen deelnemen aan de verkiezingen houden dit weekeinde conventies, waarbij zij hun kandidaten zullen kiezen. De PDP, die bij eerder gehouden plaatselijke en regionale verkiezingen de beste resultaten heeft geboekt, vergadert morgen en overmorgen in de noordelijke stad Jos. Oud-president Obasanjo, die geldt als de grootste kanshebber bij de komende verkiezingen, treedt daar in het strijdperk tegen een gewezen vice-president, Alex Ekwueme, die geen beroepsmilitair is.

Nathaniel Anah heeft grote invloed onder de zuidoostelijke Igbo's, die in 1967 de onafhankelijke staat Biafra uitriepen, wat een drie jaar durende bloedige burgeroorlog ontketende. Hij is mordicus tegen de kandidatuur van Obasanjo. ,,Machtsoverdracht aan een staatshoofd die de titel van generaal b.d. draagt, is geen overgang naar burgerbestuur'', liet Anah gisteren weten. ,,Als Obasanjo erin slaagt zichzelf op te dringen aan de Nigerianen, zal een andere militair, actief of buiten dienst, hem opvolgen'', zo voorspelde hij.

De PDP is de enige van de drie meedingende partijen die geen exclusief-regionale machtsbasis heeft. De PDP-aanhang komt zowel uit het noorden, het midden als het zuiden van het etnisch en religieus verdeelde Nigeria. Als de Igbo's afhaken, zal die basis aanzienlijk versmallen en slinken Obasanjo's kansen op het presidentschap aanzienlijk. Obasanjo, militair staatshoofd van 1976 tot 1979, komt uit het overwegend christelijke zuidwesten, maar wordt beschouwd als de favoriet van de Nigeriaanse legertop, die wordt gedomineerd door islamitische noorderlingen. (AP, Reuters)