Negen IOC'ers lieten zich in Nagano fêteren

Negen leden van het Internationaal Olympisch Comité hebben zich begin jaren negentig uitgebreid laten fêteren door het organisatiecomité van de Winterspelen in Nagano. Dit heeft een onderzoekscommissie van het Japanse Olympisch Comité (JOC) vandaag op een persconferentie bekend gemaakt.

De commissie weigert de namen bekend te maken van de negen IOC-leden die de regels hebben overtreden. Maatregelen tegen de leden vallen ,,onder jurisdictie van het IOC'', verduidelijkte commissievoorzitter Yashiro Yagi. Ook het rapport zelf, dat op 15 februari aan het IOC moet worden uitgebracht, is om die reden niet gepubliceerd. De Japanse krant Yomiuri gaf dinsdag de namen van acht IOC-leden, onder wie de Nederlander Anton Geesink.

Actievoerder Masao Ezawa noemde vandaag op een persconferentie het gehele onderzoek van het Japanse Olympische Comité ,,een grap'', omdat voorzitter Yagi van de onderzoekscommissie zelf lid is van het comité. Yagi moest vandaag erkennen dat het publiek waarschijnlijk niet tevreden zal zijn met het resultaat van zijn onderzoek, maar zei desondanks dat hij geen enkele reden ziet om het onderzoek door onafhankelijke personen te laten uitvoeren. De commissie zal zijn werk nog voortzetten en mochten er nieuwe feiten naar boven komen dan zullen deze alsnog aan het IOC worden doorgegeven.

Actievoerder Ezawa is voorzitter van het Anti-Olympic People's Network in Nagano en voert sinds 1989 actie tegen organisatie van de Olympische Winterspelen die vorig jaar in zijn stad werden gehouden. Zijn groep probeert al sinds 1992 zonder resultaat langs juridische weg inzicht te krijgen in de financiën rond deze Winterspelen. ,,Het gaat uiteindelijk om ons belastinggeld'', aldus Ezawa, die de gehele olympische beweging vandaag als ,,mafia'' bestempelde. Ook nu deze Spelen in Nagano al lang voorbij zijn, zet de groep zijn werk voort.

De onderzoekscommissie van het Japanse Olympische Comité zegt dat het onderzoek wordt bemoeilijkt omdat de financiële administratie van het biedingscomité inmiddels is verbrand. Voorzitter Yagi noemde dit vandaag ,,betreurenswaardig''. Volgens actievoerder Ezawa is dit echter onder verdachte omstandigheden gebeurd. Hij zegt bovendien dat de commissie, als ze echt wil, de financiële transacties via de toenmalige bankrekeningen van het comité moet kunnen achterhalen. Het enige probleem dat Ezawa hier ziet is dat de gebruikte bank zelf ook lid was van het biedingscomité voor de Spelen in Nagano en dus tot aan de nek betrokken bij de gebeurtenissen.

De negen IOC-leden hebben regels van het IOC zelf overtreden aangaande bezoeken aan kandidaatsteden. Volgens Yagi is één IOC-lid meer dan één keer in Nagano op bezoek geweest en hebben vier IOC-leden meer mensen meegenomen dan toegestaan. De laatste vier zijn niet zelf gegaan maar hebben anderen hun plaats laten innemen. Gouverneur Goro Yoshimura van Nagano, destijds voorzitter van het biedingscomité, zei vandaag dat ,,er niets aan te doen was want we wilden nu eenmaal Nagano bij zoveel mogelijk mensen introduceren''.

    • Hans van der Lugt