`Moeder' Linda Tripp: ik deed het voor Monica

Zij is een van de meest gehate vrouwen van Amerika, een symbool van verraad. Maar Linda Tripp geeft niet op. Nu president Clinton bijna is vrijgesproken, doet de vrouw die het allemaal op gang bracht, een nieuwe poging haar naam te redden. Gisteren in een interview met The New York Times, vandaag en maandag op de televisie.

Tripp, die universele afkeer heeft gewekt omdat ze telefoongesprekken met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky op band opnam en aan de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr gaf, wekte eerder algemene hilariteit toen ze tv-kijker toevoegde: ,,Ik ben precies als u.'' Ze zou het hebben gedaan uit zelfbescherming, omdat Lewinsky haar wilde overhalen meineed te plegen tegen de advocaten van Paula Jones.

Nu stelt Tripp dat ze het deed voor Monica, als een ,,surrogaat moeder die haar dochter met onorthodoxe methoden een les wil leren'', aldus The New York Times. ,,Ik zag haar als een kind, een verloren ziel.'' Ze zou Lewinsky hebben afgeluisterd om haar tegen de excessen van de president te beschermen. ,,Als een moeder (...) zou ik hopen dat een andere moeder voor mijn dochter zou doen wat ik voor Monica heb gedaan, al lijkt het vreselijk, al lijkt het op verraad'', zo zegt Tripp, die volgens de interviewer om de haverklap in tranen uitbarstte.