Minister Peper pleit voor Europees stadionverbod

Er moet voor het EK voetbal in 2000 een Europees stadionverbod worden ingevoerd. Minister Peper heeft hiervoor gepleit tijdens een bijeenkomst in Berlijn met zijn Europese collega's van Binnenlandse Zaken en de ministers van Justitie.

Nederland zal volgend jaar, samen met België, het Europees Kampioenschap organiseren. Peper, die wel zei juridische problemen te verwachten, ontmoette volgens eigen zeggen steun voor het idee. Een werkgroep met leden uit Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, België en Nederland onderzoekt momenteel de mogelijkheden om stadionverboden ook in andere landen in te voeren.

De ministers spraken verder over uitwisseling van informatie, samenwerking tussen de verschillende politiediensten en begeleiding van voetbalfans door stewards voor en tijdens Euro 2000. Peper zei een stroom van supporters uit verschillende landen te verwachten, vooral als een land wint. Zijn daar groepen relschoppers onder, dan moet de politie die aanhouden, eventueel bij de grens, en terugsturen naar hun land. Is de Duitse politie bijvoorbeeld op de hoogte van het vertrek van een groep relschoppers, dan zouden zij moeten worden tegenhouden.

De bewindsman wil ook de mogelijkheid laten onderzoeken of potentiële voetbalvandalen tijdens de wedstrijd door de politie kunnen worden opgehouden zodat ze de stadions niet kunnen bezoeken. ,,Laten ze maar elders een kaartje leggen'', aldus Peper.

De bewindsman werkt met minister Korthals van Justitie aan een regeling om supporters waarvan problemen worden verwacht acht uur vast te houden. Voorkomen moet worden dat de regering juridisch onderuit gaat, zoals bij de Europese top in Amsterdam. De regeling zal ook moeten worden getoetst aan het Europees verdrag van de rechten van de mens, meent Peper.