Lof voor Opstelten bij afscheid

Partijpolitieke overwegingen mogen geen rol spelen bij de benoeming van een nieuwe burgemeester in Utrecht. Een situatie zoals in 1992, toen de vertrouwenscommissie van de raad alleen maar kon kiezen uit VVD-kandidaten, is niet langer aanvaardbaar.

Dat zei R. Ruers (SP), nestor van de Utrechtse gemeenteraad, gisteravond bij het afscheid van burgemeester I. Opstelten, die volgende week dinsdag in Rotterdam begint.

De Utrechtse raad heeft minister Peper (Binnenlandse Zaken) vergeefs gevraagd te mogen experimenteren met de benoeming van een nieuwe burgemeester. Peper wil eerst een wetswijziging doorvoeren. Dit mag niet betekenen dat de vertrouwenscommissies wordt gepasseerd, aldus Ruers.

De SP'er had niets dan lof voor de scheidende burgemeester. Niet alleen zijn inzet voor orde en veiligheid, onder meer in Zuilen, maar ook de omgang met de burgers heeft indruk gemaakt. Dankzij Opstelten is ook de verhouding met de provincie ,,aanzienlijk verbeterd'', betoogde loco-burgemeester G. Mik (PvdA). Bij diens komst in Utrecht, zes jaar geleden, waren er herhaaldelijk aanvaringen tussen de stad en de provincie, onder meer over de grote stadsuitbreiding in Leidsche Rijn. De bevolking van Utrecht kampt met een `rustige bescheidenheid' die diepgeworteld is, maar dankzij Opstelten ,,staat Utrecht veel beter op de kaart dan vroeger'', aldus Mik.