Koers ASML omhoog na orders

De koers van het aandeel ASM Lithography is vanochtend met ruim 7 procent gestegen nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat het twee miljoenenorders van Motorola en Samsung heeft binnengesleept. Het aandeel ASM Lithography kwam vanochtend met een vertraging van veertig minuten in de notering omdat er bij opening van de beurs nog geen persbericht beschikbaar was. In de eerste minuten spoot het aandel 9 procent omhoog om daarna weer iets in te leveren. Vroeg in de middag noteerde het aandeel 42,45 euro, 2,80 euro boven het slot van gisteren.

Sterke koersstijgingen op Wall Street en de Aziatische beurzen en dollarstijging van een cent hebben ook de overige hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs op forse winst gezet. De graadmeter noteerde vroeg in de middag 530,63 punten. Dat is 12,56 punten (2,2 procent) boven het slot van gisteren.

De koersstijging van ASML werd overtroffen door kantoorinrichter Buhrmann. Het bedrijf, dat gisteren jaarcijfers bekendmaakt, trok aandacht van institutionele beleggers na een gisternmiddag gehouden analistenbijeenkomst. Analisten van Oyens & Van Eeghen (onderdeel Generale Bank) en Dresdner Kleinwort Benson verstrekten hierop koopaanbevelingen aan hun beleggende klanten. Hierop steeg de koers met 8,12 procent naar 17,30 euro.

De grote klapper op de beurs werd gemaakt door UPC. De koers van het vanmiddag geïntrocuceerde kabelbedrijf UPC steeg ten opzichte van de uitgifteprijs van 29 euro met 40,3 procent naar 40,70 euro. Voor de 40 miljoen stukken was de vraag twintig keer groter dan het aanbod.

Philips en Koninklijke Olie deden het goed na teleurstellende jaarcijfers die beide concerns gisteren bekendmaakten. Philips bleef met een winst van 1,05 euro op 64,10 euro weliswaar iets achter bij de algemene trend, maar Koninklijke Olie deed het met een plus van 1,05 euro op 39,60 bijzonder goed.

KPN boekte 1,55 euro winst en kwam op 43,55 euro terecht.

Simac, dat gisteren een enorme koersval doormaakte na een winstwaarschuwing, krabbelde weer een beetje op. Beleggers vonden de correctie achteraf gezien kennelijk te fors. Simac steeg met 11 procent tot 9,45 euro.

Het vorige week geïntroduceerde Seagull was de sterkste daler op de beurs met een verlies van 3,5 procent op 16,50 euro. De uitgifteprijs bedroeg 15 euro.