Kinderen en astronomen: Pluto moet planeet blijven

Ze wilden hem er uit gooien, uit ons zonnestelsel: Pluto, de negende planeet, die het verst van de zon staat. Hij was te klein, vonden de sterrenkundigen, en hij maakte ook geen mooie baan rond de zon. Ze vonden hem niet meer dan een ijzige klont, de naam planeet niet waardig – meer een brok rondzwevend ruimtepuin. De Kinderpagina vroeg de lezers wat zij er van vonden – moet Pluto planeet blijven of niet? – en bijna alle 147 inzenders waren het er over eens: Pluto moet een planeet blijven.

Tegelijkertijd kwam er ook nieuws van de Internationale Astronomen Vakbond, afgelopen week. De baas van deze sterrenkundigen zei dat hij nooit van plan was geweest om Pluto af te schaffen als planeet.

Dat was een hele opluchting. Bovendien zijn we op aarde daardoor aan een groot gevaar ontsnapt. Want de bewoners van Pluto zijn woedend geworden toen ze van die anti-planeetplannen hoorden. ,,Als je Pluto geen planeet meer noemt, gaan ze zeker aanvallen'', schreef Teresa (achternaam en leeftijd schreef ze er niet bij). Een Plutoonse werd zo kwaad, dat ze een `ooraanval' kreeg, want: `De Pluto's hebben hun hart in hun oor zitten'.

Waarschijnlijk zijn de astronomen hier zo van geschrokken dat ze het plan hebben laten varen. Pluto mag gewoon een planeet blijven. Hartelijk dank, Teresa, dat je ons hebt gewaarschuwd voor de dreigende ruimteoorlog. De inzenders gaven allemaal redenen waarom Pluto wel degelijk een planeet is. Merijn Noppers (7 jaar, Nijbroek) schrijft: ,,Pluto is een planeet omdat hij ijs en ijskoud is.'' Thijs Nelissen (8, Rotterdam) neemt het op voor de kleintjes: ,,Ik vind dat Pluto een planeet is omdat een verlaten liliputter ook een mens is.''

Volgens veel inzenders lijkt Pluto op de Zuidpool; veel ijsbergen met hier en daar (volgens Casper Vuurmans uit Amsterdam) een koek en zopie-tentje. De bewoners rijden op schaatsen, leven in iglo's en eten alleen maar `diepvriesspinazie', denkt Sophie Vroegop (9, Amstelveen). Inge Bogman (11, Roermond) schrijft echter dat Plutonen lege keukens hebben omdat ze geen eten nodig hebben. De bewoners van de koude planeet lijken op ijsjes. Volgens Jorrit van Niekerk is Pluto voor de helft een ijsklont, en voor de helft planeet. Op de planeethelft wonen de bruine Magnums en op de ijshelft wonen de witte IJsko`s.

De Plutonen zijn zeker niet dom. Maryli van Nerel uit het Belgische Deinze schrijft: ,,De planeet mag dan wel sloom zijn, de bewoners zijn dat niet. Ze werken als een mierenkolonie aan prachtige bouwwerken.'' Ook haar Belgische klasgenoten stuurden Pluto-brieven, zoals wel meer schoolklassen, vooral uit Nederland. Volgens Inge Bogman zijn de Plutonen `zeer hoog ontwikkelde mensen' die op ons neerkijken. Ze kunnen zelf hun planeet besturen als een ruimteschip. Ze maken een raar slingerend rondje om de zon omdat ze al het huisvuil van de Aarde moeten ontwijken. Dat is een goede verklaring voor de merkwaardige, grillige baan die Pluto rond de zon maakt.

Winnaar van onze Pluto-prijsvraag is Eva Huson, 10 jaar, uit Haarlem (Aarde). Zij stuurde een uitgebreide beschrijving van het leven op Pluto. Je hebt drie soorten Plutonen: de IJsklontjes (heel lief), de Likijsjes (werken hard voor hun geld), en de IJspegels (maken grapjes en zingen liedjes). De straten op Pluto heten Vriesstraat en IJspegelstraat. Je kunt je haar laten knippen bij kapper IJskoud. Wie de rim ram heeft, gaat naar dokter Diepvries. Grote held van Pluto is de uitvinder professor IJspegel. ,,Hij heeft het altijd druk omdat veel ijsbewoners hun kachel te hoog zetten en dan smelt hun huis.'' Eva is trouwens de enige inzender die vindt dat Pluto geen planeet moet heten: ,,Ik vind een ijsklont veel gezelliger klinken.''

Uitslag Kinderpagina Pluto-enquete:

Pluto is een:

Planeet – 145 x

IJsplaneet – 1 x

IJsklont – 1 x

    • Wilfred Takken