Kabelbedrijf UPC gewild op de beurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs bleek vanmiddag veel belangstelling voor de aandelen van het vandaag geïntrocuceerde kabelbedrijf UPC. Van de introductiekoers van 29 euro, steeg de koers van het aandeel onmiddellijk naar een waarde van 40,70 euro.

De beursgang van UPC komt een dag later dan aanvankelijk de bedoeling was. Gisteren bleek nog niet aan alle formaliteiten op de Amerikaanse Nasdaq-beurs voldaan. Ook daar krijgt het aandeel een notering. UPC is in Nederland aandeelhouder van kabelexploitant A2000 in Amsterdam en volledig eigenaar van United Telekabel waarvan de televisiekabels vooral in het oosten van het land in de grond liggen.

Volgens UPC was er sprake van grote belangstelling onder beleggers. De plaatsing, die in Nederland voor particuliere beleggers werd begeleid door Fortis-dochter MeesPierson, was twintig keer overtekend. De uitgifteprijs is vastgesteld op 29 euro, de maximale prijs in de eerder aangekondigde range van 27 tot 29 euro. Vorige week verraste UPC beleggers nog met een verhoging van de prijsrange voor het aandeel dat aanvankelijk 24 tot 27 euro zou gaan kosten. Een dergelijke verhoging van de prijs is op de Amsterdamse beurs uitzonderlijk. Vice-voorzitter John Riordan van UPC stelde vanochtend tevreden vast dat de introductie een succes was geworden. Daarbij heeft volgens hem ook de steun van Microsoft een rol gespeeld. De software-gigant maakte eerder bekend voor een kleine 300 miljoen euro mee te doen in de emissie.

De beursgang heeft UPC bijna 1,2 miljard euro opgebracht, ofwel 2,6 miljard gulden. In totaal zijn 40 miljoen gewone aandelen naar de beurs gebracht, hetgeen neerkomt op 32,1 procent van het totale kapitaal. De overige aandelen zijn in handen van de Amerikaanse aandeelhouder United International Holding (UIH), die het bedrijf dus controleert. Dat blijft ook het geval als de syndicaatsleden de `greenshoe-optie' uitoefenen om nog eens 4,6 miljoen aandelen te plaatsen. Dan zakt het belang van UIH naar 60 procent. Overigens bezit de grootaandeelhouder alle prioriteitsaandelen.

UPC wil met het opgehaalde geld in de bestaande netwerken investeren, om daarop ook telefonie en Internet mogelijk te maken. Eind dit jaar hoopt het bedrijf 87 procent van haar netwerken die zich behalve in Nederland ook in België, Frankrijk, Noorwegen en Oostenrijk bevinden, te hebben gemoderniseerd. Tot op heden heeft UPC nog nooit winst gemaakt. In de eerste negen maanden van 1998 werd een verlies geboekt van 171,9 miljoen gulden, op een omzet van ruim 305 miljoen gulden.