Israelische president vreest bloedbad

De Israelische president, Ezer Weizman, heeft gisteren gewaarschuwd voor ,,een bloedbad'' als een voor zondag door ultra-orthodoxe joodse groepen in Jeruzalem geplande demonstratie tegen het Hooggerechtshof doorgaat. Zeven seculiere groepen hebben inmiddels al vergunning voor een tegendemonstratie aangevraagd. De politiechef van Jeruzalem zei gisteren te vrezen dat ,,kleine, extremistische groepen wellicht niet zullen luisteren naar de organisatoren en de orde zullen verstoren''.

De ultra-orthodoxie is woedend over recente uitspraken van het Hof die zouden ingaan tegen de Halacha, de joodse wet. Het betreft onder andere een aantasting van de vrijstelling van studenten aan religieuze scholen van dienstplicht. Seculiere groepen zeiden gisteren nooit eerder zo bezorgd te zijn geweest over de toekomst van de democratie. Daarmee gaat het hier om een zeer fundamenteel gevecht: om de aard van de joodse staat.

Weizman probeert de organisatoren nog te bewegen de demonstratie, die in principe de vorm aanneemt van een massaal gebed en naar het zich laat aanzien honderdduizenden mensen zal trekken, af te gelasten. Daartoe bracht hij gisteren een bezoek aan de invloedrijke rabbijn Ovadia Yosef, geestelijk leider van de ultra-orthodoxe Shaspartij. Deze wekte woensdag ophef met een harde uitval naar de rechters van het Hooggerechtshof, die hij onder andere uitmaakte voor ,,onderdrukkers van joden'' en ,,schenders van de sabbat''. ,,Wil de natie dergelijke kwaadaardige rechters?'', vroeg Yosef, voormalig opperrabbijn, voor de televisie.

Weizman vroeg Yosef de demonstratie te annuleren. ,,Als ik bloedvergieten kan voorkomen – en er kan zondag een bloedbad zijn – dan is het mijn plicht dat te doen'', zo zei de president tijdens zijn bezoek aan de rabbijn. Door Weizman geïnitieerde onderhandelingen zullen naar verwachting zaterdagavond na afloop van de sabbat worden voortgezet.

Premier Netanyahu zei gisteren dat het debat over de bevoegdheden van de Opperrechters legitiem is, ,,maar laster en beledigingen niet''. Ook Netanyahu's minister van Justitie en partijgenoot, Hanegbi, is door Yosef zwaar onder vuur genomen. Tegelijkertijd is Shas lid van Netanyahu's regeringscoalitie. (Reuters, AFP)