Internationale beurzen

LONDEN

De honderd belangrijkste Britse aandelen koersen zijn vanochtend 1,9 procent duurder geworden. De FTSE-100-index nam de horde van 6000 punten en belandde op 6001,50 punten. Vooral de financiële waarden maakten sterke stijgingen door. Aandelen in de bank Lloyds zijn vanochtend met tien procent omhoog geschoten nadat deze bank beter dan verwachte cijfers had bekend gemaakt.

Barclays, die gisteren een nieuwe bestuursvoorzitter kreeg, steeg 5,5 procent. NatWest 5 procent, Abbey International 6,8 procent.

FRANKFURT

De koersen op de grootste Duitse effectenbeurs zijn vandaag 2,7 procent gestegen. De DAX-index bereikte het niveau van 4970,47 punten, wat 133,22 punten boven het slot van gisteren was. Energiebedrijf Viag klom 3,7 procent na bekendmaking van sterk jaarcijfers. Beleggers in Deutsche Telecom profiteerden van het bericht dat het telecombedrijf een meerderheidsbelang neemt in de Oostenrijkse branchegenoot Max Mobil.

PARIJS

De Franse aandelenkoersen stegen vanochtend gemiddeld 1,5 procent. Graadmeter CAC-40 steeg naar 4133,61 punten. Aandelen in het metaalbedrijf Eramet werden 13 procent duurder nadat de Franse regering bekend maakte het staatsbedrijf te willen privatiseren. Na een koersstijging van tien procent werd de handel in dit aandeel voor een afkoelingsperiode stilgelegd. Toen de handel werd hervat werd het aandeel nog eens drie procentpunten duurder.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een lichte winst weten te boeken. De Nikkei-index steeg met 21,29 punten naar 13.973,69 punten. Daarmee stond de index 0,15 procent hoger dan woensdag. De beurs was gisteren dicht wegens een nationale feestdag.

Op de effectenbeurs in Zuid-Korea heerste een euforische stemming. Het koersgemiddelde daar steeg met maar liefst 5,3 procent.

Vooral buitenlandse beleggers waren actief op deze beurs. In Hongkong was de beursindex aan het slot van de handel 3,05 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren flink hoger gesloten.

De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg met 186,15 punten (2 procent) naar 9363,46.

Beleggers waren opgelucht dat de afzettingsprocedure tegen president Clinton vandaag waarschijnlijk wordt beëindigd. Ook topman Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken gaf de beurs steun. Hij zei te verwachten dat de bestaande beperkingen voor integratie van bank-, verzekerings- en effectenbedrijven zullen verdwijnen.

Vooral de technologiefondsen deden het goed. De index van de elektronische beurs Nasdaq, waarin deze sector sterk is vertegenwoordigd, schoot omhoog met 96 punten (4,16 procent) tot 2405. Dat was in punten de sterkste stijging in de geschiedenis. Eerder deze week maakte de index de op één na grootste val mee.