Harry Mulisch naar de paus

Harry Mulisch gaat volgende maand op audiëntie bij de paus. De auteur zal naar het zich nu laat aanzien op 17 maart vervoegen bij Johannes Paulus II in Vaticaanstad. De reis is een initiatief van de Vara, die Mulisch onlangs in het programma De show van je leven vroeg of hij het leuk vond om naar het hoofd van de Rooms-katholieke kerk te gaan. Mulisch moest als tegenprestatie een dag in een Amsterdams dierenasiel werken. ,,Ik zou de paus, de paus voor zoveel mensen, willen vragen of hij voor zichzelf ook de paus is, hoe hij zichzelf ervaart als hij 's avonds in bed ligt'', zegt Mulisch. ,,Maar als het een grote gezamenlijke audiëntie met veel mensen is, dan krijg ik op zijn best een halve minuut. Dan zegt hij natuurlijk zoiets als `Bid om nederigheid'. Nou, dat weet ik al wel. Ik hoop eigenlijk een kwartiertje de tijd te krijgen, maar een dagje Rome is toch altijd leuk?'' Mulisch vindt de paus ,,een indrukwekkende man''. ,,Ik ben het natuurlijk niet met hem eens, maar hij is niet de eerste de beste en hij heeft een hoop teweeg gebracht.'' De schrijver weet nog niet op hij zijn boek De ontdekking van de hemel voor de opvolger van Petrus zal meenemen. ,,Misschien is het wel een aardig idee, een exemplaar in het Duits of zo, maar ik wil mezelf daar niet teveel op de voorgrond brengen.'' De paus, die zelf ooit een toneelstuk schreef, is een liefhebber van literatuur.