Eritrea en Ethiopië zijn onverzoenlijk

Eritrea en Ethiopië, die zes dagen geleden hun grensoorlog hebben hervat, hebben gisteren afwijzend gereageerd op een resolutie van de Veiligheidsraad waarin beide partijen worden gemaand tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De strijd is woensdag en donderdag enigszins geluwd, maar vanmorgen meldde een woordvoerder van het Eritrese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Ethiopische artillerie Eritrese stellingen heeft beschoten in de buurt van het Zalambessa, een stadje in het centrale grensgebied. Daarbij zouden 12 burgers zijn gedood en 20 gewond zijn geraakt. Ethiopië heeft gisteren van Eritrea geëist dat het alle burgers evacueert uit gebieden waar gevochten wordt.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam woensdag met algemene stemmen een resolutie aan waarin Eritrea en Ethiopië worden opgeroepen tot een bestand en onmiddellijke besprekingen. De resolutie roept bovendien alle landen op om de levering van wapens en munitie aan de strijdende partijen te staken. Een adviseur van de Eritrese president reageerde gisteren afwijzend: ,,De Ethiopiërs zijn de vijandelijkheden begonnen en hebben internationale verzoeken om terughoudendheid te betrachten genegeerd.'' Een woordvoerder van het Eritrese ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich ,,teleurgesteld'' over de resolutie, omdat ,,deze niet de agressor aanwijst, terwijl Ethiopië het moratorium op luchtaanvallen heeft geschonden''.

Ethiopië reageerde al even onverzoenlijk. Regeringswoordvoerdster Salome Tadesse hield vast aan het eerder ingenomen standpunt: ,,Wij kregen een invasie te verduren en hebben ons maandenlang ingehouden. Men kan niet van ons verlangen dat we ervan afzien om onze soevereiniteit te verdedigen.''

Ethiopië heeft gisteren excuses aangeboden voor de dood van 5 Eritrese burgers, die dinsdag omkwamen bij een Ethiopische luchtaanval op het tentenkamp Laili Deda, waar zich zo'n 500 Eritrëers ophielden die eerder door Ethiopië waren uitgewezen. De regering in Addis Abeba verwijt Eritrea echter dat ze deze vluchtelingen heeft ondergebracht in omstreden gebied en ,,zo hun levens op het spel heeft gezet''.

Eritrea waarschuwde gisteren dat het zich het recht voorbehoudt om zijn luchtmacht in te zetten als Ethiopië Eritrese doelen blijft bombarderen. De regering in Asmara beschikt over 6 MiG-29 gevechtsvliegtuigen en twaalf trainingsvliegtuigen, die kunnen worden ingezet bij aanvallen op gronddoelen. (AFP, Reuters)