Eindspel impeachment: wat doet Clinton?

Over de afloop van het impeachment-proces bestaat in Washington geen spanning meer, maar over de vraag hoe president Clinton op zijn vrijspraak zal reageren wel. Toont hij berouw, triomfalisme of strijdlust, is de grote vraag.

Volgens het Witte Huis is de president van plan om het volk vanavond, na afloop van de proces, per televisie toe te spreken. Met die toespraak kan hij de toon zetten voor het politieke klimaat in de komende twee jaar. Op de vraag wat hij vanavond het liefst van Clinton zou willen horen, zei de Democratische senator Bob Kerrey: ,,Zo weinig mogelijk.''

Clintons woordvoerder heeft de pers verzekerd dat er in het Witte Huis geen overwinningsfeestjes worden gevierd; het wordt een `gloat-free zone'(glundervrije zone). Veel Congres-leden waren in december hevig verbolgen over de uitdagende bijeenkomst die Clinton in de tuin van het Witte Huis hield met tientallen partijgenoten uit het Huis van Afgevaardigden, onmiddellijk nadat het Huis voor impeachment had gestemd. Dat Clinton, op bezoek in Afrika, met een sigaar en een bongo-drum werd gesignaleerd na de schikking van de Paula Jones-zaak, lijkt ook niet voor herhaling vatbaar.

Gisteren laaiden de speculaties over de stemming van de president weer hoog op, naar aanleiding van een artikel in The New York Times waarin stond dat Clinton woedend is op de Republikeinse aanklagers uit het Huis van Afgevaardigden. Hij zou vastbesloten zijn om de Democratische partij te helpen om hen bij de volgende verkiezingen te verslaan. De voorzitter van de Republikeinse partij, Jim Nicholson, verweet Clinton dat hij werkt aan een ,,nalatenschap van wraak''. En Trent Lott, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, zei het ,,buitengewoon zorgwekkend'' te vinden dat ,,de president de afsluiting van een constitutioneel proces ziet als een kans op wraak''.

Een vierde Republikeinse senator maakte gisteren bekend voor vrijspraak van de president te zullen stemmen. Olympia Snowe, uit Maine, zei dat ze tot de conclusie was gekomen dat het wangedrag van de president een zaak is voor het strafrecht. Haar partijgenoot Richard Lugar kondigde aan dat hij voor afzetting stemt: ,,Ik geloof dat de misdaden die hier begaan zijn aantonen dat hij kan liegen wanneer het hem maar uitkomt.''

De Republikeinen koesteren niet de illusie dat ze de 67 stemmen hebben die vereist zijn om Clinton af te zetten. Maar ze hopen toch tenminste voor één aanklacht een eenvoudige meerderheid van 51 stemmen te krijgen. Staatsrechtelijk heeft dat geen enkele betekenis, maar het zou voor de aanklagers een erkenning kunnen zijn dat hun aanklachten door een meerderheid zijn overgenomen. De enige Democraat van wie nog niet bekend is of hij voor vrijspraak stemt, is de bejaarde Robert Byrd van West-Virginia.

De Senaat vergaderde gisteren voor de derde achtereenvolgende dag achter gesloten deuren. Waarschijnlijk omstreeks het middaguur (18.00 Nederlandse tijd) zal de stemming plaatsvinden. Dat gebeurt wèl in het openbaar.