Eigen andere appeltaart

Je kunt gezond eten en lekker eten.

En je kunt verse warme appeltaart eten. Dat is allebei tegelijk.

Het voordeel van zelf taart bakken is dat je hem net zo lekker kunt maken als je zelf wilt. Toch blijft het een makkelijke appeltaart, want moeilijke appeltaart daar moet je voor uitkijken. Nergens voor nodig. Het bijzondere van deze taart is ook dat ieder zijn eigen taart helemaal voor hem of haar alleen krijgt.

Hij wordt gemaakt van deeg dat in het Frans `duizend-blaadjes' wordt genoemd. Omdat het uit heel veel dunne laagjes bestaat, die zo dun zijn als (juist!) blaadjes. Dat koop je in diepgevroren pakjes in de supermarkt en daar heet het bladerdeeg. Er zitten plakken deeg in die ongeveer zo groot zijn als een CD. Maar niet rond.

Heb je vier taarten nodig dan leg je vier van die vierkante plakken van dun deeg alvast op een met boter ingevet bakblik. Nu komt de truc waardoor deze appeltaart lekkerder is dan alle andere appeltaart. In een gewone bakpan doe je 25 gram boter en 25 gram bloem. Vlam aan en roeren met de houten lepel. Tijdens het smelten van de boter samen met de bloem ontstaat een wit papje. Dat moeten we hebben. Als het papje een beetje stijf is geworden (vooral niet bruin laten bakken!) doe je er een half kopje melk en een kuipje room bij. Blijven roeren. Je ziet dat het een steeds mooier papje wordt. Nog twee eetlepels suiker en een zakje vanillesuiker erbij. Weer roeren, met de vlam iets lager. Uit de pan scheppen. Een beetje afkoelen en verdelen over de plakken bladerdeeg. Daar bovenop schijfjes geschilde appel leggen. Met suiker bestrooien en het bakblik in de hete oven zetten. Een half uur ongeveer, tot de plakjes kleur hebben gekregen en het koude dunne bladerdeeg dik warm bladerdeeg is geworden.

Eet je appel-CD maar meteen op. Hoor je hoe mooi dat klinkt in je maag!