Douane vindt rakethulzen in El Al-toestel

De douane op Schiphol heeft gisteren twee rakethulzen, zonder explosieve lading, gevonden in een vliegtuig van El Al. Ze zijn in beslag genomen, omdat het bedrijf niet beschikte over de vereiste vergunning.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee stonden de hulzen in de vrachtdocumenten omschreven als expositiemateriaal voor een tentoonstelling in Australië. De beide hulzen met een lengte van vijf meter zijn op last van de officier van justitie in Haarlem in bewaring genomen. De hulzen worden pas vrijgegeven wanneer El Al over de juiste papieren beschikt.

Het management van de Israelische luchtvaartmaatschappij heeft vanmorgen in een schriftelijke verklaring woedend gereageerd op de controle door de douane en de in beslag name van de raketonderdelen. Volgens El Al betreft het modellen van raketten die in Israel vervaardigd worden. Ook was de lading op juiste wijze gedocumenteerd, aldus El Al. Het is volgens de Israelische maatschappij ,,volkomen onlogisch'' te denken dat het bedrijf, dat miljoenen uitgeeft aan de beveiliging van passagiers en lading, op dergelijke wijze de hand zou lichten met veiligheidsvoorschriften. Volgens de marechausse geldt ook een vergunningplicht voor materialen die op wapens lijken.

Volgens El Al kan de luchtvaartmaatschappij geen ,,normale zaken meer doen met Nederland als de controles aanhouden''. Eerder deze week werd de gehele lading gecontroleerd van het El Al-toestel dat maandag van een landingsbaan gleed. Dit gebeurde in opdracht van staatssecretaris Vermeend (Financiën). In de verklaring stelt El Al dat ,,als de Nederlandse autoriteiten willen dat we onze activiteiten stoppen op Schiphol, zij de gevolgen daarvan zullen moeten uitleggen aan de families van honderden Nederlandse werknemers op de luchthaven''.

Volgens de douane wordt El Al op Schiphol niet extra gecontroleerd in verband met de parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. ,,Dat was alleen het geval bij het toestel dat maandag van de baan gleed. In het licht van de actualiteit bestond er behoefte om eens een lading van El Al geheel uit te kammen.'' Volgens haar heeft El Al geen aparte status op Schiphol. Ook ontkent de douane berichten als zouden ladingen van El Al die over de weg worden vervoerd niet worden gecontroleerd.